Lähiruuan suosio kasvaa Pohjoismaissa
Paikallisesti tuotetun ruuan suosio kasvaa nopeasti Pohjoismaissa, kertoo Fazerin uunituore kyselytutkimus.
Suomi on Makuraportin mukaan kotimaisen ja paikallisesti tuotetun ruuan kärjessä. Lähes 70 prosenttia konsernin kotimaassa toimivan ruokapalvelun tarjonnasta on peräisin Suomesta.
Kyselytutkimukseen vastasi yli 500 Fazer-kokkia ja 3 000 lounasruokailijaa Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Fazer Food Services on Pohjoismaiden johtava ruokapalveluyritys.
Kuluttajia kiinnostaa kyselyn mukaan ruuassa eniten alkuperä. Tanskalaisista alkuperän asetti ykkössijalle 77 prosenttia, suomalaisista 63 prosenttia ja ruotsalaisista 61 prosenttia.
Osa nykypäivän kuluttajista arvostaa paikallisesti tuotettua ruokaa enemmän kuin luomua. He valitsevat mieluummin kotimaisen omenan kuin argentiinalaisen luomuomenan.
Luomua tarjotaan Ruotsin ja Tanskan lounasravintoloissa selvästi enemmän kuin Suomessa. Erot näkyvät etenkin maitotuotteissa ja kasviksissa.
Tanskassa luomumaidon tarjonta on jo hyvinkin kattavaa toisin kuin Suomessa.
Tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblomin mukaan Suomesta ei ole mahdollista saada niin paljon luomumaitoa kuin tarvittaisiin.
Suomessa on myös totuttu käyttämään D-vitaminoitua maitoa. Osa kuntien ruokahuoltopäälliköistä ei olekaan innostunut tarjoamaan luomumaitoa, koska siihen ei vitamiinia saa lisätä. Suomessa luomuraaka-aineiden saatavuus on paras viljatuotteissa.
Fazerin kokit ja ruoka-asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että terveys ja ympäristötietoisuus hallitsevat ruokatrendejä. Yhä useammat kuluttajat huomaavat lähellä tuotetun ja kausipainotteisen ruuan hyödyt.
Tulevaisuudessa yhä useammat kuluttajat totuttelevat siihen, ettei kaikkia vihanneksia ja hedelmiä ole saatavana ympäri vuoden.
Kasvisten merkitys lautasella korostuu tulevaisuudessa. Useat Fazerin kokit ennakoivat, että lihasta tulee pikemminkin lisuke ja osa ruokailijoista luopuu siitä kokonaan.
TARJA HALLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
