Energiapatukoidensyömisestä tuli muoti-ilmiö
Proteiinipatukoiden myynti on kasvanut vuodessa lähes 80 prosenttia. Kuten muissakin elintarvikkeissa, niiden sisältämät ainesosat on tutkittu ja vaarattomiksi todettu. Ne sisältävät kuitenkin usein runsaasti sokeria. Marita Waenerberg Kuva: Viestilehtien arkistoHelsinkiläisen ruokakaupan urheiluvalmistehyllyllä käy kuhina. Nuoret valitsevat välipalaksi patukoita, joissa lukee Pro50 Mega, Luxus ja Protein Delight. Energia- ja proteiinipatukoiden popsimisesta on tullut muoti-ilmiö.
SOK-yhtymästä kerrotaan proteiinipatukoiden myynnin kasvaneen kevään aikana 77 prosenttia viime vuoden kevääseen verrattuna.
”Se on vahvasti kasvava tuoteryhmä”, kuvailee S-ryhmän kehityspäällikkö Outi Hohti.
Ruokakeskossa urheiluvalmisteiden myynti on kasvanut vuodessa 40 prosenttia. Viimeisen vuoden aikana K-kaupoissa on myyty yli 1,3 miljoonaa urheilupatukkaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijan Salla Luhtalan mielestä kuntoilijoille ja lapsille riittää normaali ravinto.
”Käsittääkseni patukat on suunniteltu rankasti ja tavoitehakuisesti urheileville.”
Luhtalan mukaan treenien jälkeen rasvaton maito ja pähkinät sopivat hyvin tankattavaksi, koska niissä on proteiinia, joka auttaa lihaskudosta palautumaan.
Energiapatukoista ei kuitenkaan voi yksiselitteisesti sanoa, että ne olisivat joko hyvä tai huono vaihtoehto. Yleisesti ottaen ne sisältävät elintarvikekäyttöön tutkitusti soveltuvia ainesosia eli mitään vaarallista niissä ei ole. Luhtala itse kiinnittäisi huomiota haitallisen sokerin määrään.
Ravitsemusasiantuntija, elintarviketieteiden maisteri Patrik Borg arvelee, että iso osa proteiinipatukoiden ostajista on laihduttajia, jotka korvaavat niillä välipaloja.
Borg ei kuitenkaan suosittele urheilupatukoita laihduttajille tai lapsille. Hän luokittelee ne karkiksi, jossa on vähän enemmän proteiinia. Valmistusaineiden joukossa on paljon sokeria kuten glukoosia ja fruktoosisiirappia.
”Eri asia ovat kovasti treenaavat urheilijat, joille sokeristakin voi olla hyötyä suorituksen jälkeen. Patukka säilyy hyvin ja kulkee näppärästi mukana. Proteiinit on pakattu niin, että ne imeytyvät hyvin elimistöön.”
Tavallisesti liikkuville ja lapsille Borg suosittelee vähäsokerista juotavaa jugurttia, maitoa ja leipää kananmunalla tai juustolla. Hyvä vaihtoehto on myös syödä hedelmiä ennen urheilua ja mennä sen jälkeen kotiin syömään kunnon ruokaa.
”Kuntoilun jälkeen on hyvä saada tunnin sisällä syötävää. Patukat ja muut valmisteet voi jättää erikoistilanteisiin.”
Borgin mielestä valmistajat tekevät mielikuvamarkkinoinnilla patukoistaan ”fiksumman tuotteen” kuin oikeasti ovatkaan. Borg ei söisi urheilupatukkaa edes tavallisen suklaan korvikkeeksi.
”Herkuille ei kannata etsiä korvikkeita, vaan syödä herkut herkkuina.”
KATJA KOLJONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
