”Kantarelli ei ole maineensa veroinen”
Keltavahvero eli kantarelli on keskinkertainen sieni, jossa on miellyttävä tuoksu. Tämänsuuntaisen arvion kuulin kanssapuheissa pariltakin sienitutkijalta.
Onko keltavahvero maineensa veroinen? Ei aivan, arvelevat monet Suomen sieniseuran Facebook-ryhmässä, jossa kysyin asiaa.
Yksi kommentoijista, sienikirjojakin kirjoittanut Lasse Kosonen, luettelee keltavahveron etuja. Se on kaunis, helppo tunnistaa ja kerätä. Se on toukaton, se säilyy hyvin tuoreena ja sillä on pitkä historia takanaan.
Kantarellit Kosonen jättää kuitenkin metsään, sillä sieltä löytyy niin monia parempiakin sieniä.
Monen kommentoijan mielestä keltavahvero on hyvä ja monikäyttöinen sieni tuoreeltaan käytettynä. Mutta säilönnän kanssa on vähän niin ja näin.
Keltavahveron ohi rankataan etenkin herkkutatti, mustatorvisieni ja suppilovahvero. Nämä maukkaat sienet on helppo säilöä kuivaamalla.
Myös monia muita sieniä, kuten mustavahakasta, vaaleaorakasta, kehnäsientä, korvasientä ja sikurirouskua, pidettiin kantarellia parempina.
Keltavahveron suosion syistä Marttojen sienineuvoja Arja Hopsu-Neuvonen on samoilla linjoilla Kososen kanssa. Hän lisää vielä, että kantarelli on turvallinen. Aloittelevakin sienestäjä voi olla varma, etteivät sienet ole myrkyllisiä.
Yhtä ja oikeaa säilöntätapaa kantarellille ei Hopsu-Neuvosen mukaan oikein ole. Pakastaminen ja kuivaaminen jakavat mielipiteitä, hän toteaa.
Herkkutatteja, mustatorvisieniä ja suppilovahveroita hän pitää keltavahveroa parempina säilöttävinä.
”Mielipiteeni on, että kantarellit kannattaa valmistaa ruuaksi heti ja jos niitä on liikaa, antaa naapurille. Ainoa poikkeus tästä on marinoidut kantarellit”, sanoo Hopsu-Neuvonen.
Oman kokemukseni pohjalta voin sanoa samaa. Mitkään sienet eivät maistu hunajalla maustetussa etikka-omenamehu-marinadissa yhtä hyviltä kuin pienet keltavahverot.
Annetaan vielä Mannan, 4, sanoa painava sanansa: ”Kantalelli on kultainen ja se on niin helkullista kun se paistuu pannulla!”
200 g tuoreita sieniä
1 ½ dl omenamehua
1 dl viinietikkaa
1 rkl suolaa
½ dl hunajaa
1 dl oliiviöljyä
5 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
1 tl rouhittua mustapippuria
½ dl hienonnettua persiljaa
Puhdista sienet ja halkaise suurimmat. Pienimmät voi jättää kokonaisiksi. Leikkaa punasipuli ja valkosipulin kynnet pieniksi paloiksi.
Mittaa kulhoon mehu, etikka, suola, hunaja, öljy, sipulit, mustapippuri ja persilja. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon sienet.
Anna maustua jääkaapissa yön yli. Siivilöi sienet nesteestä tarjoiluastiaan.
TOPI LINJAMA
Martat järjestävät tapahtumia
ympäri Suomen valtakunnallisena sienipäivänä lauantaina 30.8.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
