YRTTIMAAN TARINOITA Viilentävä minttu
Viherminttu, englanniksi spearmint ja piparminttu, peppermint, ovat purukumin ystäville tuttuja. Molemmat kasvit menestyvät Suomessa hyvin. Jopa niin hyvin, että niille on hyvä järjestää kasvimaalta oma nurkka, jossa ne voivat rauhassa rehottaa.
Minttujen kirjo on valtava. Edellä mainittujen lisäksi on esimerkiksi omena-, sitruuna- ja inkivääriminttua. Eri lajeja, alalajeja, lajikkeita ja muotoja arvioidaan olevan kaikkiaan toistatuhatta.
Keittiössä mintuista voi tehdä vaikkapa kastikkeen lampaanlihalle. Mintun lehtiä voi käyttää myös tuoreena salaateissa, leivän päällä tai yrttivoissa. Vahvan makuinen piparminttu kuitenkin jyrää helposti muut maut alleen.
Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa minttuteetä juodaan aamusta iltaan. Mintun lisäksi juomaan laitetaan vihreää teetä ja runsaasti sokeria. Se kaadetaan pieniin laseihin korkealta, jolloin mintun tuoksu leviää huoneeseen.
Minttujen teho perustuu haihtuviin öljyihin, joista tärkein on mentoli. Mentoli irrottaa limaa, mistä syystä minttutee helpottaa flunssassa.
Mentoli on desinfioivaa, antimikrobista ja tulehduksia ehkäisevää, joten ei ihme, että sitä käytetään hammastahnoissa. Myös tupakkateollisuus hyödyntää minttujen hengitystä raikastavaa vaikutusta.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
