Julkisissa keittiöissä yhä niukasti paikallista
Hallituksen lähiruokaohjelma tähtää lähiruuan käytön lisäämiseen julkisissa hankinnoissa.
Valtioneuvoston toukokuisen periaatepäätöksen mukaan kiinnostus lähiruuan käyttöön on jo selvästi kasvanut, mutta sen hankinnassa törmätään moniin esteisiin.
Yleisin on hankintalainsäädäntö. Nykymuodossaan se kuitenkin mahdollistaa lähiruuan käytön julkisissa ammattikeittiöissä osana laadun ja ruuan hankinnan ympäristövaikutusten huomioimista.
Paljolti kyse onkin ohjeistuksen ja osaamisen puutteesta sekä hintaan keskittyvistä valintakriteereistä, periaatepäätöksessä todetaan.
Kuntien tiukka taloustilanne johtaa usein siihen, että tarjouskilpailuilla haetaan edullisimpia elintarvikkeita paikallisuuden ja jopa laadun kustannuksella.
Hallitus vaatii kuitenkin lähiruuan osuuden kasvattamista ja siihen liittyvän osaamisen parantamista sekä tuottajien että hankintoja tekevien keskuudessa.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
