Ruokaketjun mutkat suoriksi
Ympäristöinsinööriksi pian valmistuva, Vaasassa asuva Aino Nuolioja vetää Peltodiiliä. Johannes Tervo Kuva: Viestilehtien arkistoYmpäri Suomea pohditaan uudenlaisia jakelu- ja toimitusmalleja ruualle.
Peltodiilin nelihenkinen tiimi Vaasasta ja pääkaupunkiseudulta kehittelee ideaansa ja toivoo viljelijöiltä kommentteja.
Tarkoituksena on, että Peltodiili auttaisi tiloja siirtymään puutarhatuotantoon ja suoramyyntiin. Se voisi vaikka järjestää pop-up-toritapahtumia ja polkaista käyntiin ruokapiirejä. Tai laatia nettisivuja tai tulla talkoisiin.
Peltodiiliä vetävän Aino Nuoliojan mukaan pop-up-torilta haettu vihanneslaatikko on kuluttajalle eettinen valinta. Tuottaja saa suoramyynnissä yhteyden asiakkaisiinsa – ja kunnollisen korvauksen.
”Nyt on puhuttu vähittäiskaupan ja tukun osuudesta, sitä pystyy sivuuttamaan suoramyynnissä.”
Ryhmä haluaa oppia kokeilemalla ja tekemällä ja kehittää palveluja viljelijöille.
Ensi kesänä Peltodiiliä lähdetään viemään eteenpäin työn kautta. Tiimissä ovat Aino Nuolioja, Daniel Kaufmann, Eero Pekkanen ja Janne Salovaara.
”Tulemme vahvasti kaupungin, kuluttajien suunnalta. Haluamme viljelijöiden asiantuntemuksen mukaan”, Nuolioja sanoo.
Hän on unelmoinut osa-aikaviljelystä jo pidemmän aikaa. ”Kiinnostaa miettiä, miten ihmiset voisivat olla osa-aikaviljelijöitä ja toteuttaa maaseutu-unelmiaan.”
Porukalla se ehkä voisi onnistua.
Turkuun puolestaan suunnitellaan tee se itse kyläkauppaa. Ajatuksena on luomuruokakaupan ja ruokapiirin yhdistelmä.
Helmikuussa perustettu Livonsaaren osuuspuutarha Naantalissa sai jäseneksi 70 taloutta. Heille toimitettiin heinäkuun lopusta syyskuun loppupuolelle viikoittain 80–90 laatikkoa vihanneksia.
Homma toimi, joten ideaa kehitettiin eteenpäin, Simo Annala kertoo.
”Yritetään vetää mutkia suoriksi niin, että ei olisi keskusvarastoa, vaan ruokatarvikkeet tulisivat suoraan pellolta pöytään.”
Tavoitteena on, että kyläkauppa korvaisi markettiostamisen lopulta kokonaan.
”Minua kiinnostaa alkutuotannon ja jalostuksen kehittäminen. Ei ole tarkoitus lähteä hifistelemään, vaan tarjota peruselintarviketta, jossa ei olisi lisäaineita. Toivottavasti luomua ja jos on vielä läheltä, entistä parempi”, luomutuotteita valmistavassa Livonsaaren leipomossa viisi vuotta toiminut Annala sanoo.
Tee se itse -kyläkauppa haluaa myös tarjota elintarvikkeita edullisesti.
”Homma lähtee ihmisistä. Moni haluaisi ostaa luomua, mutta hinnat ovat liian kalliita”, Annala sanoo.
Osuuskunnassa työvoimakustannuksia leikkaa se, että jäsenet osallistuisivat toiminnan pyörittämiseen.
Toiminta aloitetaan, kun sopiva paikka löytyy. Varsinaista liikehuoneistoa kyläkauppa ei heti vuokraa, sillä pääomia sellaiseen ei ole.
Myös Jyväskylään on perustettu lähi- ja luomuruoka-osuuskunta Mukulaari (MT 21.11.). Kuluttajien ja pientuottajien osuuskunta haluaa rakentaa uuden myyntikanavan, jonka kautta paikallisten tuottajien tuotteita voisi tilata reilummalla hinnalla.
Viitisenkymmentä tuottajaa on toimittanut tuotteita Palokan ruokapiiriin. Tuottajia osuuskunta houkuttelee paremmilla katteilla.
PAULA TAIPALE
Peltodiili, Turun tee-se-itse
kyläkauppa ja Mukulaari lähi- ja
luomuruokaosuuskunta
ovat Facebookissa.
Peltodiilistä yhteyttä voi myös
ottaa osoitteeseen
aino.nuolioja@gmail.com.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
