Atria keskittää nauta-teurastuksen Kauhajoelle
KAUHAJOKI (MT)
Atrian Kauhajoen nautateurastamolla vietettiin laajennusosan harjakaisia viime perjantaina. Ensi vuoden alussa valmistuva teurastamo tulee olemaan yksi Euroopan suurimmista nautateurastamoista.
Samalla Atria keskittää koko maan nautateurastuksen Kauhajoelle. Kuopion teurastamo lopettaa toimintansa.
Uudessa nautateurastamossa yhdistyvät uusin teknologia ja Atrian pitkä kokemus teurastuksesta ja lihanleikkuusta. Esimerkiksi pitkään jo käytössä ollut ja hyväksi havaittu ruhon riippuleikkaus säilyy myös laajennetussa teurastamossa.
Laajennuksessa on panostettu eläinten hyvinvointiin, tehokkaampaan tuotantoon ja työturvallisuuteen. Esimerkiksi kaikissa korkeissa paikoissa työskentelevillä on turvavaljaat.
Uusi 400 eläintä vetävä navetta ei ole suorakaide, vaan salmiakin muotoinen, kertoo Atria Suomen liha-ja alkutuotantoliiketoiminnan johtaja Matti Perälä. Jokainen kulma on loivempi, kuin 90 astetta. Se helpottaa eläinten kääntymistä.
”Ne kulkevat rauhallisemmin autosta navettaan eivätkä kolhi itseään”, kertoo Kauhajoen teurastamon kehityspäällikkö Masa Ala-Fossi. Karsinoita on myös eri kokoisille eläimille.
Leikkaamossa tuotantoketjua on pyritty investoinnin myötä virtaviivaistamaan ja tehostamaan.
Lihan alkuperän jäljitettävyys paranee myös. Yksittäistä ruhon osaa voidaan seurata koko leikkausprosessin ajan. Tieto alkuperästä kulkee ruhokoukussa. Sen avulla lihapakkaukseen saadaan merkintä, miltä tilalta eläin on. Jäljitettävyys tulee ensimmäisenä Atrian pihvilihoihin ja luomutuotteisiin.
Koko laajennettu osa on huomattavasti vanhaa teurastamoa korkeampi. Navetta ja ruhovarastot ovat korkeita, jotta isotkin eläimet ja ruhot mahtuvat. Korkeus parantaa teurastamon hygieniaa.
Teurastamon liikenne on laajennuksen myötä voitu jakaa niin sanottuun puhtaaseen ja likaiseen puoleen. ”Eläimet kulkevat eri reittiä kuin liha”, Perälä tarkentaa.
Nautateurastamon tuotanto on ollut käynnissä koko rakennusurakan ajan. Ala-Fossin mukaan se on ollut ajoittain haasteellista.
”Joka päivä teurastetaan noin 350 eläintä, kun työmaalla pyörii samaan aikaan sata rakennusmiestä.”
SAARA NIKKARI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
