Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Atria parantaa kuin sika juoksuaan

    Lihatalo valmistelee 130 miljoonan euron arvoisen broilertehtaan suunnitelmia. Kun päätös syntyy, Nurmon uusi tehdas aloittaa tuotannon vuonna 2024.
    "Hintataso Kiinassa on myyjää motivoiva", kuvasi toimitusjohtaja Juha Gröhn Atrian kasvavaa sianlihan vientiä Kiinaan.
    "Hintataso Kiinassa on myyjää motivoiva", kuvasi toimitusjohtaja Juha Gröhn Atrian kasvavaa sianlihan vientiä Kiinaan. Kuva: Lari Lievonen
    Kuva: Jukka Pasonen

    Atria-konsernin Kiinan-vienti vetää nousevin hinnoin. Hinnankorotukset eri tuotteilla ja markkinoilla ovat menneet lävitse Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä ja Tanskassa.

    Kolmatta vuosineljännestä toimitusjohtaja Juha Gröhn kuvasi keskiviikon tiedotustilaisuudessa jo "hyväksi jaksoksi".

    Kallistuneet raaka-aineet söivät Atrian alkuvuoden tuloksen vähän jokaisella maantieteellisellä markkina-alueella. Huhti–kesäkuussa Atria alkoi saada otetta lihamarkkinoilla markkinaosuuksin ja hinnankorotuksin.

    Tamppaaminen on ohitse, yhtiön liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat.

    Atrian liikevaihto heinä–syyskuussa oli 366 miljoonaa euroa, vuoden alusta liikevaihtoa on kertynyt kymmenen miljoonaa euroa lisää edellisen vuoden tammi–syyskuuhun verrattuna.

    Liikevoittoa kertyi kolmannella neljänneksellä neljä miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta yhdeksän kuukauden osalta lihakonserni on yhä takamatkalla.

    Atrian A-osake kallistui seitsemän prosenttia keskiviikon pörssissä.

    Näkymänsä Atria piti ennallaan: konsernin liikevoiton ennustetaan olevan koko vuodelta parempi kuin vuonna 2018 (28,2 miljoonaa euroa). Vertailukelpoisin valuuttakurssein vuoden 2019 liikevaihdon odotetaan kasvavan viime vuoteen verrattuna.

    Katsauskauden jälkeen Atria ilmoitti 7. lokakuuta käynnistävänsä 130 miljoonan euron arvoisen siipikarjatuotannon laajennusinvestoinnin suunnittelun Suomessa. Päätöstä voi Gröhnin mukaan odottaa ensi vuoden puolessavälissä, kun esisuunnittelua yksityiskohtaisemmat suunnitelmat ovat valmiina.

    Siipikarjanlihanmyynti kasvaa nyt vauhdilla Suomessa. Tähän markkinaan ja kasvuun Atria suuntaa suurinvestointinsa.

    Atria on noussut siipikarjanlihassa markkinajohtajaksi. Yhtiö arvioi markkinaosuudekseen broilerlihan markkinoilla 47–48 prosenttia.

    Kilpailija HKScan investoi sekin siipikarjanlihantuotantoon Raumalla. Alkuperäinen 80 miljoonan euron investointi on tullut maksamaan noin 120 miljoonaa euroa ja tehtaan edelleen jatkuva tuotannon ylösajo on ollut kallista ja vaikeaa.

    Toimitusjohtaja Juha Gröhn uskoo atrialaisten oppineen tehdasinvestoinneista ja laajennuksista omissa tehtaissaan Nurmossa ja Kauhajoella.

    "Olemme käyneet enemmän omaa koulua kuin vilkuilleet sivuille", Gröhn vastasi HKScan-vertailuun.

    Hänen mukaansa Atria pystyy myös rahoittamaan investointinsa, joka lukeutuu arvoltaan Suomen elintarviketeollisuudessa yhdeksi suurimmista. Jos ja kun investointipäätös syntyy, tehtaan pitäisi olla valmis vuonna 2024.

    Nurmossa sijaitseva nykyinenkin tehdas on Gröhnin mukaan "ihan kunnossa, mutta siipikarjassa on varauduttava volyymin muutokseen ja teknologian kehitykseen."

    Nurmon tehdas lähestyy parasta käyttöikäänsä.

    Vuoden 2019 alusta lähtien siipikarjanlihan kulutus on kasvanut noin neljä prosenttia arvossa mitattuna.

    Atrian investointitahtina on ollut noin 50 miljoonaa euroa vuosittain. Atrian taseen omavaraisuusaste syyskuun lopussa oli 45,1 prosenttia ja nettovelkaantumisaste 60,9 prosenttia.

    Korollista nettovelkaa on nyt 260 miljoonaa euroa. Tunnusluku nousi, kun yhtiö muutti vuokrasopimustensa 35 miljoonaa euroa IFRS-tilinpäätössäännön mukaisesti veloiksi.

    Atria-konserni paransi myös kassavirtaansa. Vuosi sitten liiketoiminnan kassavirta oli vain vajaat neljä miljoonaa euroa. Syyskuun loppuun mennessä raaka-aineisiin ja varastoihin ei enää ollut pääomaa sitoutuneena siinä määrin, ja kassavirtaa kertyi yli 42 miljoonaa euroa.

    Atria on osallistunut myös ajankohtaiseen liha- ja ympäristökeskusteluun lasketettuaan keskimääräisten esimerkkitilojensa alkutuotannon hiilijalanjäljen, joka on merkittävästi kansainvälistä keskiarvoa alhaisempi. Sianlihan kasvatus Suomessa tuottaa 40 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin tilat maailmalla keskimäärin. Kanan hiilijalanjälki jää sekin 40 prosenttia pienemmäksi ja naudanlihan 70 prosenttia.

    Gröhnin mukaan Atria ja sen sopimustuottajat pystyvät edelleen parantamaan. Keskustelun ylireagointi ei ole kuitenkaan tuntunut hyvältä.

    "Muistakaa syödä lihaa ja makkaraa!", Gröhn kannusti tulosinfon päätteeksi.

    Lue lisää: Atria ponnisti plussalle kolmannella neljänneksellä