Suomessa on parikymmentä kahvin pienpaahtimoa - "Suomalaiset ovat tottuneet liian halpaan kahviin."
Roger Snellman paahtaa erikoiskahveja autotallissaan Pietarsaaressa.
Roger Snellmanin mielestä suomalaiset ovat tottuneet liian halpaan ja huonoon kahviin. Kuva: Päivi KarjalainenMe suomalaiset rakastamme juhlamokkiamme ja presidenttejämme, mielellään tarjouksista haettuina. Erikoiskahvit ovat kuitenkin valtaamassa markkinoita. Kasvava osa kahvinjuojista hifistelee trendikkäästi kahvintuntemuksella ja eri tavoilla valmistaa kahvia. Kahveja maistellaan ja vertaillaan kuin viinejä konsanaan.
Pietarsaarelaisen Roger Snellmanin autotallissa eivät haise moottoriöljyt, siellä tuoksuvat aisteja hivelevät kahvin aromit. Lattiaa valtaavissa juuttisäkeissä on kahvipapuja eri puolilta maailmaa: Guatemalasta, Costa Ricasta, Kolumbiasta, Brasiliasta, Malawista... Pöytätasolla lämpenee kaasulla hollantilainen kahvinpaahdin.
Snellman kaataa paahtimen sammioon 2,5 kiloa vihreitä raakapapuja, guatemalalaista ekokahvia. Sitten odotetaan 13 minuuttia. Pyörivässä sammiossa ilman lämpötila kohoaa 215 asteeseen. Paahtamisen lopulla seuraa näytteiden otto minuutin välein cuppingia eli maistamista varten. Tavoitteena on saada papuja, jotka ovat yli keskipaahdon, mutta eivät aivan tummapaahtoisia.
Joulun alla paahtimossa paahdettiin ja pussitettiin tuhansia pusseja, satoja kiloja, erikoiskahveja koko perheen voimin. Pienehkö laite on muodostumassa tuotannon pullonkaulaksi, joten suurempi on jo tulossa sen tilalle.
Ennen joulua erikoiskahvien kauppa kävi erityisen vilkkaana. Roger’s Coffeeta myydään erikoisliikkeissä, muun muassa vaimon sisustusliikkeen yhteydessä, ja sitä voi myös tilata netistä.
Pienpaahtimotoiminnasta Snellman kiinnostui jo vuosia sitten juotuaan erikoiskahvia ja havaittuaan sen valtavan eron tavallisiin kahveihin. Muutkin elintarvikkeet kuin kahvi ovat aina olleet hänen sydäntään lähellä: hän kuuluu tunnettuun Snellmanin lihanjalostussukuun ja toimii päätyönään jalostamon tuotekehittäjänä. Tavoitteena on kuitenkin tehdä kahvin paahtamisesta aikaa myöten pääasiallinen työ.
”Koska kuulun yrittäjäsukuun, yrittäminen on minulle luontaista, eikä uuden aloittaminen ole ollut ongelma”, hän kommentoi paahtimoyrityksen perustamista pari vuotta sitten.
Kahvit Roger Snellman tilaa näytteiden perusteella lontoolaisesta Wakefieldin tukkuliikkeestä.
”Kaikki ovat laadukkaita erikoiskahveja, jotka asiantuntijat ovat pisteyttäneet. Erikoiskahvien on saatava kaikilta maistajilta vähintään 80 pistettä sadasta, jolloin ne ovat laadukkaita. Toisaalta kaikkein kalleimpia laatuja, joilla on hyvin pienet markkinat, en paahtimooni hanki.”
Snellmanilla itsellään ei ole lempikahvia.
”Pidän kaikista. Usein kun tulee uusi lajike, miellyn siihen. Huoltoasemakahvit jätän kyllä väliin, tiedän että kotona saamme parhaat kahvit”, hän sanoo.
Markettien tarjoukset ovat pienpaahtajan mukaan totuttaneet suomalaiset liian halpaan kahviin.
”Tavallinen kahvi maksaa noin 7 senttiä kupilta, kuppi erikoiskahvia noin 40 senttiä. Halpaa kahvia tuhlataan, sitä juodaan paljon ja keitetään vielä enemmän kuin juodaan. Erikoiskahveja valmistetaan ja juodaan vähän kerralla – vähemmän mutta parempaa”, Snellman tiivistää.
”Hyvä kahvi on liian arvokasta tuhlattavaksi. Sitä pitää juoda arvostavasti ja hartaudella.”
Suomessa on noin 20 pienpaahtimoa. Toistaiseksi erikoiskahvien myynti on vain vajaa prosentti kaikesta kahvinmyynnistä Suomessa.
”Valtavirtaa erikoiskahveista ei tule, mutta ne ovat joka tapauksessa kasvava trendi”, Snellman toteaa.
Myös Snellmanin perheessä harrastukseen on satsattu: moccamaster on saanut väistyä espressokeittimen, aeropressin tai englantilaisen vakuumikeittimen tieltä. Tietysti pavut jauhetaan omalla kahvimyllyllä: vastajauhettuna kahvi maistuu parhaalta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
