"Hanasaaren hiilivoimala päästää parissa tunnissa sen, mitä Unicafen naudanlihaboikotissa säästyy vuodessa"
MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen kirjoittaa kolumnissaan eri valintojen ilmastovaikutuksista.MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen puntaroi kolumnissaan eri kulutusvalintojen ilmastovaikutusta.
"Paljon kohua herättäneen helsinkiläisen UniCafen naudanlihaboikotin vaikutus vastaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Perttu Virkajärven mukaan vuodessa samaa, mitä Helsingin Hanasaaren hiilivoimala tupruttaa taivaalle parissa tunnissa."
Ilmastonmuutos etenee nyt sitä vauhtia, että toimenpiteitä tarvitaan meiltä kaikilta, Kemppainen kirjoittaa. Mutta mitkä ovat parhaat keinot?
"Edestakaisen Helsinki-Bangkok - lennon kuormitus on yli nelinkertainen naudanlihan normaalista syömisestä pidättäytymiseen vuoden ajan."
"Myös biodieseliin tai muuhun vihreään energiaan siirtymisellä autoilussa ja asumisessa voi samassa ajassa saada jopa seitsemän-kahdeksankertaisen hyödyn verrattuna keskimääräiseen naudanlihan syöntiin vuoden aikana."
Vaikka esimerkeissä on toki paljon vaihtelua erilaisten kulutustottumusten mukaisesti, verrokkien etsiminen kannattaa, Kemppainen painottaa.
"Jatkuvasti aivan liian vähällä pääsevät betonirakentajat, pintamuodin myyjät ja vaikkapa laivaristeilyjen markkinoijat."
Lue koko kolumni: Lehmä on sittenkin pieni pahis
Lue lisää:
Helsingin yliopiston UniCafe lopettaa naudanlihan tarjoamisen ravintoloissaan
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

