Ruuan hävikki alas Saksassa
BERLIINI
Saksalaiset maataloustuottajat uskovat, että tietoisuus ruuan arvosta vähentää elintarvikkeiden tuhlausta.
Tuottajien mielestä on hyvä, että myös Saksan maatalous- ja kuluttajaministeriö on alkanut kampanjoida ruuan hävittämistä vastaan.
Ministeriön teettämän tutkimuksen mukaan vuodessa heitetään roskiin syöntikelpoisia elintarvikkeita yli 20 miljardin euron edestä.
Jokaista saksalaista kohden määrä on 53 kiloa. Kaksi kolmasosaa ennen aikojaan tuhotuista elintarvikkeista on peräisin yksityistalouksista.
Tuottajaliitossa toivotaan, että tutkimus virittää laajan keskustelun ruuan ja elintarviketuotannon arvosta.
Ministeriö valistaa kampanjassa ruoka-ainesten säilyvyydestä ja pakkausten merkinnöistä. Samalla muistutetaan, että monia elintarvikkeita voi käyttää ilman terveysriskiä vielä vähimmäismyyntiajan umpeuduttua.
Ruuan tarpeetonta poisheittämistä vähentää tuottajien mukaan myös oikea perustieto elintarviketuotannosta ja maataloudesta. Jos kuluttaja arvostaa ruokaa, hän ei heitä sitä myöskään ennen aikojaan jäteastiaan.
Tuottajaliitto esittää kuluttajaliitolle yhteistyötä, jossa molemmat vaativat kimpassa elintarvikekauppaa painottamaan myyntistrategiassaan nykyistä enemmän ruuan laatua ja paikallisuutta kuin tuijottamaan pelkästään hintaan.
Saksalaiset käyttävät ravintoon noin kymmeneksen tuloistaan.
Päinvastoin kuin useimmissa EU-maissa, Saksassa kuluttajat olisivat tuottajaliiton selvitysten mukaan valmiita maksamaan kestävällä tavalla tuotetusta ruuasta nykyistä enemmän.
PERTTI RÖNKKÖ
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
