Finnamyl investoi perunaproteiinin tuotantoon
Finnamyl Oy julkisti keskiviikkona Kokemäen perunatärkkelystehtaan historian suurimman investoinnin. Tärkkelyksen valmistuksen sivutuotteena syntyvästä perunan solunesteestä aletaan tuottaa proteiinia kymmenen miljoonan euron investoinnin avulla.
”Sivutuotteena syntyvän solunesteen jatkojalostaminen on todella suuren luokan investointi pk-yritykselle”, toimitusjohtaja Ossi Paakki Finnamyliltä sanoo.
Jatkojalostusta on kehitetty jo vuosien ajan. Lisävauhtia sille antoi tulossa oleva nitraattiasetuksen muutos, joka vaikeuttaa solunesteen syyslevitystä.
Raisioagro on antanut Finnamylille asiantuntijatukea perunaproteiinin kehitystyössä.
Uuden prosessin tärkeä osa on haihdutus, josta Finnamyl on solminut sopimuksen energiayhtiö Advenin kanssa. Adven rakentaa haihduttamon Finnamylin tehtaan viereen ja vastaa sen käytöstä.
Uusi prosessi pienentää tehtaan ravinnekuormitusta ja vähentää hajua.
Perunaproteiinia voidaan käyttää sekä elintarvike- että rehuteollisuudessa. Loppuosa solunesteestä väkevöidään lannoitteeksi.
Proteiinin paras käyttösovellus löytynee kalanrehuista, Finnamyliltä arvioidaan. Samalla Suomeen tuotavan soijaproteiinin ja kalajauhon tarve vähenee.
Finnamyl Oy perustettiin vuonna 1999, mutta itse tehdas on toiminut Kokemäellä vuodesta 1942.
Finnamyl sopimusviljelyttää tärkkelysperunaa 200 tilalla yhteensä noin 100 000 tonnia vuodessa.
Kokemäellä valmistetaan ja pakataan perunatärkkelystä ja elintarvikkeita kaupan keskusliikkeille sekä elintarviketeollisuudelle. Osa Kokemäen tuotannosta myydään paperiteollisuuden tarpeisiin.
Elintarvikemyynnistä noin 40 prosenttia on vientiä. Luomuperunatärkkelystä myydään aina Kaukoitään asti.
Finnamyl on Euroopan pienimpiä perunatärkkelyksen valmistajia, mutta luomuperunatärkkelyksen valmistajana maailman kolmen suurimman joukossa.
Konserniin kuuluu myös Lapuan Peruna Oy, jonka koko tuotanto myydään paperiteollisuuden käyttöön.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
