HELLAN KULMALLA Käsityöolutta suoraan panimolta
Olen ollut kovin kummastunut Suomen alkoholipolitiikasta viime aikoina. En juo alkoholia, koska en pidä etanolin mausta. Se ei estä minua ärsyyntymästä pienpanimoiden tilanteesta.
Muutamat kansanedustajat ovat tämän kevään mittaan jättäneet lakiehdotuksiaan siitä, että pienpanimot saisivat ulosmyyntioikeuden omille tuotteilleen. Toistaiseksi ne ovat hukkuneet sosiaali- ja terveysvaliokunnan paperipinoihin.
On naurettavaa, että panimokävijät joutuvat lähtemään vierailulta kotiin tyhjin käsin. Oluet on kierrätettävä myyntiin ravintolan tai kaupan kautta. Alkoholijuoman valmistaja saa myydä suoraan kuluttajalle vain sahtia ja viiniä.
En ole kovinkaan kummoinen oluentuntija. Pienen googlettelun jälkeen näyttää siltä, että sahdilla ja oluella ei ole muuta eroa kuin se, että olut on suodatettua. Paitsi että olut voi olla myös suodattamatonta.
Kuinkahan moni suomalainen on ottanut tästä onkeensa ja ryhtynyt villisti tuhoamaan terveyttään pienpanimon sahdilla?
Luulisin, että kyseessä on melko pieni joukko.
Pienpanimoiden oluet eivät ole uhka kansanterveydelle. Ei kahdeksan euron olutpullolla ole tarkoitus vetää kännejä.
Käsityöoluissa on kyse nautinnosta, harrastuksesta ja useimmiten jopa taiteesta. Pienpanimoiden yrittäjät tekevät työtä koko sydämellään.
Pienpanimoiden ulosmyyntioikeuksien salliminen toisi maaseudulle työpaikkoja, kannustaisi yrittäjyyteen ja loisi Suomeen positiivista olutkulttuuria.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
