Mediat: Kaalin hinta hapattaa ilmeitä Etelä-Koreassa – maan kansallisruuan pääraaka-aine on jopa 60 prosenttia tavallista kalliimpaa
Kiinankaali kärsi Korean niemimaan sateisesta kesästä ja katoa lietsoivat taifuunit.
95 prosenttia eteläkorealaisista syö kimchiä, eli korealaista hapankaalia, vähintään kerran päivässä. Nyt kansallisruuan pääraaka-aineen hinta on pilvissä. Kuva: pixabayJos taifuunit, tulvat ja maanvyöryt vievät valta-osan kansallisruuan pääraaka-aineen sadosta, kyseessä on jonkinasteinen kansallinen kriisi. Tällainen tilanne vallitsee Etelä-Koreassa, jossa maan kansallisruuan, kimchin, pääraaka-aine on tänä vuonna päätynyt valtaosin luonnonvoimien suihin.
Aiheesta kirjoittavat esimerkiksi brittilehti The Guardian ja kanadalainen uutiskanava BNN Bloomberg.
Kimchi valmistetaan hapattamalla kiinankaalista, chilistä, valkosipulista ja muista mausteista. Kimchin valmistus on monessa korealaisessa perheessä jokasyksyinen perinne, ja kimchejä onkin monenlaisia miedoista tulisiin ja pehmeistä rapeisiin, sillä reseptit vaihtelevat alueittain ja suvuittain.
Kimjang, eli kimchin perinteinen valmistus, on ollut osa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa vuodesta 2013. Suomesta samaa luetteloon on esitetty saunomista, mutta Unescon päätöstä ei ole vielä saatu.
Kimchin merkitys eteläkorealaisessa ruokakulttuurissa avautuu nopeasti yhden tilaston avulla: Guardianin siteeraaman Etelä-Korean kulttuuriperintöviranomaisen mukaan noin 95 prosenttia maan asukkaista syö kimchiä enemmän kuin kerran päivässä, ja yli 60 prosenttia syö sitä kolme kertaa päivässä.
Suomessa lähes samoihin lukemiin pääsee FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan kahvi, jota suomalaisista miehistä juo 89 prosenttia ja naisista 83 prosenttia. Kahvia juovat miehet hörppivät kahvia keskiäärin 4,4 ja naiset 3,8 kuppia päivässä.
Elo–syyskuussa Korean niemimaata kurittaneet luonnonilmiöt ovat näkyvät kuluttajien kukkaroissa, sillä sateisesta säästä oli riesaa viljelyksillä.
Bloomberg kertoo, että Korean tilastokeskuksen mukaan tuorevihannesten hinnat nousivat syyskuussa keskimäärin 22 prosenttia, eli korkeimmilleen vuoden 2011 jälkeen. Kiinankaalin hinnoissa on nähty jopa 60 prosentin korotus. Tämä on monelle kotitaloudelle liikaa, ja kotitekoiset kimchi-varastot uhkaavatkin jäädä tekemättä.
"Kaalien hinnat ovat järjettömiä. Minun piti oikein hieroa silmiäni hintalapun edessä, sillä se ei näyttänyt tolkulliselta", kertoo perheenäiti Jung Mi-ae Bloombergille. Tavallisesti hän ostaa syksyisin suuret määrät kiinankaalia. Useilla korealaisilla on kimchille erillinen jääkaappi, jotta voimakkaan hajuinen säilyke ei hajusta muita kylmäsäilytystä vaativia elintarvikkeita.
Kotitalouksien lisäksi kaalikriisissä hapantuvat elintarviketeollisuuden myyntiluvut. Etelä-Korean suurin kaupallinen kimchin valmistaja, Daesang, on joutunut keskeyttämään kimchin verkkomyynnin, sillä myytävää ei ole.
Kaalipulasta kärsivän Etelä-Korean katseet ovat kääntyneet naapurimaihin, erityisesti Kiinaan.
"Kaali on erittäin herkkä ilmastonmuutokselle ja kaikenlaisille sään ääri-ilmiöille. Vaikka kaalin hinnat alkaisivat normalisoitua, epäluulo hintoja kohtaan jatkuu varmasti", kertoo tutkija Kim Dajung Korean maatalousinstituutista Bloombergille.
Hintojen normalisoitumista toivoo esimerkiksi kotirouva Lee Neung-hwa, jonka kimchijääkaappi alkaa näyttää tyhjältä.
"Kimchin valmistuksen täytyy jatkua, vaikkakin näillä kaalin hinnoilla se tarkoittaa, että määrällisesti sitä tulee vähemmän", hän kertoo Bloombergille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
