Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Viljelijöille myös hyötyä gm-kasvien viljelystä

    Sadot ovat puhtaampia

    rikkakasvien ja tuholaisten

    huvetessa.

    Euroopan unionin parlamentti hyväksyi 13.1.2015 uudet

    säännöt, joiden myötä EU:n jäsenmaat voivat halutessaan rajoittaa muuntogeenisten kasvien (gm-kasvien) viljelyä tai kieltää sen maaperällään, vaikka se sallittaisiin EU-tasolla.

    Jäsenmaita edustavan

    Eurooppa-neuvoston on vielä vahvistettava päätös.

    Uudet säännöt tarjoavat

    jäsenmaille mahdollisuuden

    kieltää gm-kasvien viljely muista syistä kuin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten (EFSA) arvioimista

    terveys- ja ympäristösyistä johtuen. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi kaavoitukseen, sosioekonomisiin vaikutuksiin, gm-kasvien muissa tuotteissa esiintymisen välttämiseen ja maatalouspoliittisiin tavoitteisiin vetoaminen.

    Luonnollisesti kuitenkin

    jäsenmailla on myös oikeus sallia gm-kasvien viljely

    alueellaan.

    Pyrin tässä kirjoituksessa osoittamaan millaista hyötyä gm-kasvien viljelystä olisi viljelijöille luomalla katsauksen siihen, mitä tässä suhteessa on maailmalla tapahtunut. Pyrin perustelemaan, miksi päättäjiemme olisi lähtökohtaisesti

    omaksuttava myönteinen asenne gm-kasvien viljelyyn.

    Sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa gm-kasvien käyttöönotto on kasvattanut viljelijöiden tuloja ja suurentanut satoja. Nämä hyödyt johtuvat siitä, että on voitu siirtyä ympäristöä säästävään viljelykäytäntöön.

    Gm-kasvit ovat kasvilajikkeita, joihin on geenitekniikan

    keinoin siirretty geenejä

    muista lajeista tai saman lajin muista lajikkeista. Käsitteen väljä määritelmä sisältää myös ne tapaukset, joissa lajikkeen omia geenejä on muokattu,

    ilman että mitään varsinaista geenisiirtoa on tehty.

    Ensimmäiset muuntogeeniset kasvit otettiin viljelyyn

    Yhdysvalloissa 1996. Vuonna

    2013 gm-kasvien viljelypinta-ala maailmassa oli 175,2

    miljoonaa hehtaaria, mikä on yli viisi kertaa Suomen koko

    pinta-ala. Viljelijöitä on 27 maassa yhteensä 18 miljoonaa. Näistä 16,5 miljoonaa on pienviljelijöitä kehittyvissä maissa.

    Maista, joissa gm-viljelyä harjoitetaan, 19 on kehittyviä maita ja 8 teollistuneita maita.

    Vuonna 1996, jolloin viljely aloitettiin, gm-kasveja viljeltiin 1,7 miljoonaa hehtaarilla, joten lisäys on ollut satakertainen.

    Biotekniikka onkin nopeimmin kasvanut viljelytekniikka nykyhistorian aikana.

    Yleisessä viljelyssä on satoja lajikkeita yhdeksästä eri

    viljelykasvilajista. Eniten

    viljellään soijaa, maissia, puuvillaa ja rapsia. Tärkeimmät lajikkeet ovat joko tuhohyönteisiä tai rikkakasvihävitteitä kestäviä. Viime vuosina ovat voimakkaasti yleistyneet

    lajikkeet, joissa on kaksi tai useampia muuntogeenitekniikalla aikaan saatuja ominaisuuksia, ja tämän kehitystrendin uskotaan jatkuvan.

    Laajinta viljely on Yhdysvalloissa, Brasiliassa, Argentiinassa, Intiassa ja Kiinassa.

    Euroopassa viljely on hyvin vähäistä ja viljelypinta-ala edustaa vain noin 0,08 prosenttia koko maailman gm-kasvien viljelypinta-alasta.

    Meillä ei toistaiseksi viljellä

    gm-kasveja lainkaan, mikä johtuu ainakin osaksi siitä,

    että EU:ssa tähän mennessä hyväksytyt muuntogeeniset

    viljelykasvit eivät menesty Suomen ilmastossa.

    Sekä kehittyneissä että kehittyvissä maissa gm-kasvien viljely on tuonut viljelijöille

    huomattavia ja kestäviä sosioekonomisia ja ympäristöön liittyviä etuja.

    Hehtaarisadon lisäyksestä

    saatujen suorien taloudellisten voittojen ohella viljelijät

    ovat rahallisesti hyötyneet kun torjuta-aineiden käyttöä on voitu vähentää. Lisäksi

    korjuu halpenee, koska sadot ovat puhtaampia rikkakasvien ja tuholaisten huvetessa.

    Viljelijöiden tulot ovat

    lisääntyneet kaikissa maissa, joissa gm-kasveja viljellään. Tänä päivänä taloudellisten hyötyjen lisääntyminen on

    kehittyvissä maissa jo voimakkaampaa kuin kehittyneissä maissa.

    Vuonna 2014 julkaistiin meta-analyysi, jossa tutkittiin gm-kasvien viljelyn vaikutuksia maatalouteen.

    Tavanomaisten kasvien viljelyyn verrattuna gm-kasvien viljely on vuosina 1996–2012 maailmalaajuisesti vähentänyt kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä 37 prosenttia, lisännyt satoa 22 prosenttia ja lisännyt viljelijöiden tuloja peräti 68 prosenttia.

    Erityisesti torjunta-aineita ja tuhohyönteisiä kestävien kasvien viljely on merkittävästi parantanut tuottavuutta ja

    taloudellista kannattavuutta.

    Viljelijöiden taloudellisen aseman paraneminen johtui etupäässä siitä, että kustannukset vähenivät. Esimerkiksi rikkakasvien torjunta helpottui ja halpeni kun torjunta-aineiden ruiskutuksia tarvittiin vähemmän. Lähes puolet tulojen lisääntymisestä saatiin aikaan kehittyvissä maissa, Afrikassa, Etelä- ja Väli-Amerikassa,

    Aasiassa ja Filippiineillä.

    Hehtaarisadon suureneminen ei niinkään johtunut gm-kasvien paremmasta geneettisestä potentiaalista, vaan niiden mahdollistamasta tehokkaammasta tuhoeläinten torjunnasta, mistä puolestaan seuraa kasveille aiheutuvien vaurioiden väheneminen.

    Gm-kasvien viljelyllä on myönteisiä vaikutuksia myös ympäristön suojelun kannalta.

    Gm-viljely mahdollistaa aurattoman viljelyn, mikä vähentyneiden torjunta-aineruiskutusten ohella alentaa tuntuvasti polttoaineiden tarvetta. Tämä puolestaan pienentää hiilidioksidipäästöjä ja siten hidastaa ilmastonmuutosta.

    Hiilidioksidipäästöjen

    väheneminen vuosina 1996–2012 vastaa määrää, joka syntyisi jos 90 miljoonaa autoa olisi poissa liikenteestä, mikä olisi Suomen koko autokanta 25-kertaisena.

    Auraton viljely jarruttaa myös maaperän eroosiota,

    mikä osaltaan edistää ravinteiden säilymistä ja vähentää vesistöjen pilaantumista.

    PETTER PORTIN

    Kirjoittaja on Turun yliopiston

    perinnöllisyystieteen

    emeritusprofessori.

    Avaa artikkelin PDF