kirja Keskustavaikuttajat paljastavat lempireseptinsä
Häkäpönttöauto perässään sota-aikainen kenttätykki, joka keitti 3 500 litraa hernesoppaa. Tämä oli keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän näkyvintä eduskuntavaalikampanjaa, kun hän kevättalvella 2011 kiersi kaikki vaalipiirinsä kunnat.
Sipilä paljastaa vaalisoppansa reseptin kirjassa ”Keiton keittäjät ja Tarinan iskijät”.
Kirjan ovat toimittaneet Eija Pulkkinen ja Tiina Loikkanen. Teos onnittelee 40 vuotta täyttänyttä keskustan yhteiskuntatieteilijöiden yhdistystä.
Kirjoittajina on europarlamentaarikkoja, nykyisiä ja entisiä kansanedustajia ja ministerejä sekä muita keskustavaikuttajia.
Jokainen puhuu omalla äänellään ja valitsemallaan kuvalla, mikä tekee kirjasta mielenkiintoisen ja kuvapainotteisen.
Paavo Väyrysen lempiruoka on kaalilaatikko, vaikka hänen Eemeli-isänsä tarjosi aina lohikeittoa, riisipuuroa ja marjakiisseliä.
Väyrynen kertoo vihannestilasta, jossa hän teki työtä lapsesta asti.
”Tehtäväni oli kuljettaa 20–30 kilon painoiset kaalisäkit käsikärryillä tien tai rautatien varteen lastattavaksi linja-autoon tai junaan. Aluksi en jaksanut nostaa säkkejä, joten jouduin kierittelemään niitä.”
Kaalilaatikon lempiruuakseen nimeävät myös Elsi Katainen ja Tuomo Puumala.
Kala on monen lempiruoka: Tytti Isohookana-Asunmaan, Seppo Kääriäisen, Markku Kakriaisen, Anne Kalmarin, Hanna Kososen, Helena Pakarisen, Riikka Pakarisen ja Kristiina Siikalan.
Kimmo Tiilikainen tuntee luomuvihannesviljelyn. Hänen lempiruokansa on vihannesviljelijän pannu, johon laitetaan luomunaudanlihaa sekä kesäkurpitsaa, sipulia ja porkkanaa.
”Pellon antimet eivät aina vastanneet direktiivien ja lajittelusääntöjen mukaista ykkösluokkaa. Herkullisia, mutta pakkaukseen kelpaamattomia vihanneksia kertyi. Tästä kehkeytyi vihannesviljelijän pannu, joka oli nopea valmistaa.”
Mari Kiviniemi on oivaltanut, että lammaspuikot kelpaavat lapsillekin, joille lammas on usein vähän oudompi tuttavuus.
Kotimaisten reseptien lisäksi kirjasta löytyy kansainvälisempää ruokaa. Pulkkinen kertoo kansainvälisistä ruokailutottumuksista.
”Katso, mitä naapuri tekee ja tee itse perässä”, hän neuvoo.
Ruokailuun liittyy lukematon määrä tapoja, joita tuntematta saatamme pilata orastavan ystävyyden ja tehdä tyhjäksi hyvin alkaneet kauppaneuvottelut.
Pulkkinen neuvoo, miten aterioidaan islamilaisissa maissa, Meksikossa, Kiinassa, Japanissa, Indonesiassa ja Intian niemimaalla.
Teoksessa on yli 50 reseptiä sekä hauskoja tarinoita.
Historiaakin löytyy: Urho Kekkonen halusi ostaa Viipurin takaisin ja vuonna 1992 Esko Aho piti pääministerijuhlat Laatokan rannalla, missä suunniteltiin yhteistyön lisäämistä Karjalan ja Suomen välillä. Neuvostoliittoa ei enää ollut ja Venäjä etsi tietään.
SARI KESKITALO
Eija Pulkkinen ja Tiina Loikkanen: Keiton keittäjät ja Tarinan Iskijät. 149 sivua. Uniman Oy.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
