Huono viljasato painoi Apetitin tulosta keväällä
Kasvispihvien ja herneen vienti on hyvässä vedossa Italiaan ja Ruotsiin sekä Aasiaan.
Kasvisten vienti on hyvässä vedossa ja ruokailutottumusten muutos näkyy myös kotimaassa, raportoi Apetit. Kuva: Jaana KankaanpääElintarvikekonserni Apetitin tulos jäi vaatimattomaksi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihto supistui lähes viidenneksen 59,7 miljoonaan euroon, kun viime syksyn heikko sato supisti viljakauppaa.
Apetit muutti raportointiaan tänä vuonna ja korvasi ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen osavuosikatsaukset suppeammilla liiketoimintakatsauksilla.
Toimialojen tuloksesta kerrotaan vain sanallisesti.
Liikevaihdon lasku johtui kokonaisuudessaan viljakaupan tilapäisestä supistumisesta. Ruokaratkaisuissa liikevaihto kasvoi selvästi sekä pakasteissa että tuoretuotteissa kaikissa myyntikanavissa, toimitusjohtaja Juha Vanhainen Apetitilta kertoo katsauksessa.
Öljykasvien liikevaihto jäi hieman vertailukaudesta toimitusten painottuessa ensimmäisen neljänneksen aikana valkuaispuristeisiin.
Liiketulos pysyi viime vuoden kevään tapaan miinuksella. Se oli nyt -1,4 miljoonaa euroa (-1,0 miljoonaa euroa 1/2017).
Vanhaisen mukaan Apetitin toiminta on vahvasti satokausisidonnaista ja tulos kertyy vuoden toisella puoliskolla.
Tammi-maaliskuun tulos oli odotusten mukainen eikä koko vuoden tulosennustetta muutettu.
Osakekurssi kuitenkin halpeni hieman heti katsauksen julkistamisen jälkeen ja tiistain aamukaupankäynnissä Apetitin osaketta vaihdettiin 13,35 eurolla.
Viljakauppa on perinteisesti painottunut vientiin.
Pari vuotta sitten yhtiö linjasi strategiaansa ja päätti kasvattaa myös kasvisten vientiä. Tulostakin on tullut. Kolmen kuukauden aikaan vietiin kasvispihvejä ja -pyöryköitä sekä herneitä yhtä paljon kuin kaksi vuotta sitten koko vuonna, Vanhainen kertoo katsauksessa.
Herne maistuu Italiassa ja Aasiassa ja nyt myös Ruotsissa, missä oma tuoreherneen tuotanto ajettiin alas viime vuonna.
Ruokailutottumusten muuttuminen näkyi kotimarkkinoilla. Kasviksissa valikoima laajeni mukaan otettaviin ja heti syötäviin välipalatuotteisiin ja kulhoruokiin sekä napostelukasviksiin.
Apetitilla uskotaan, että välipalojen kysyntä tulee kasvamaan edelleen, kun aterioita korvataan välipaloilla.
Apetit luopui kalapakasteista viime vuonna, mikä nosti omavaraisuusasteen 73 prosenttiin.
Tammi-maaliskuun tuloksesta kerrottiin tiistaina.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
