POIMINTOJA
Hallituksen lähiruoka-
ohjelmassa lähiruoka
tarkoittaa paikallisruokaa, joka
edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, on tuotettu ja
jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella.
Lisäksi ohjelman
toimenpiteet kattavat lähinnä
pienten yritysten erikois-
tuotteet, joiden merkittävimmät markkinat ovat lähi-
alueella, mutta joita myydään muuallakin Suomessa.
Lähiruoka antaa työtä ja
toimeentuloa sekä kerryttää verotuloja omalla alueella,
lisää alkutuotannon elin-
voimaisuutta, lisää kuluttajan vaihtoehtoja sekä antaa
lisäarvoa kaupan ja ammattikeittiöiden valikoimiin ja
matkailulle.
Lähiruoka vahvistaa
elintarviketurvallisuutta: Se lyhentää elintarvikeketjua,
mikä helpottaa elin-
tarvikkeiden jäljitettävyyden, alkuperän ja merkintöjen
valvontaa ja auttaa
estämään väärinkäytöksiä.
Lähiruoan avulla voidaan edistää alkuperäisrotujen ja -lajikkeiden säilymistä ja
luonnon monimuotoisuutta, kehittää alueellisesti rikasta ruokakulttuuriamme ja
vastata nopeasti kuluttajien tarpeiden muutoksiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
