Vihreiden Halmeenpään pahan päivän varastona on kilokaupalla lihaa, leipää ja marjoja – "Ei pidä kuvitella, että ruoka voidaan aina tuoda"
Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää kaipaa Suomen ruokapolitiikan terävöittämistä.
"Ei pidä kuvitella, että ruoka voidaan aina tuoda muualta", Hanna Halmeenpää kirjoittaa. Kuva: Markku VuorikariSuomi ei ole ruuan suhteen omavarainen, vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää muistuttaa MT:n vieraskolumnissa.
"Asiantuntijat ovat huolissaan siitä. Ei pidä kuvitella, että ruoka voidaan aina tuoda muualta", hän kirjoittaa.
Halmeenpää ei maalaa piruja seinälle, mutta kaipaa näkemystä vähentää ruokajärjestelmän haavoittuvuutta.
Hän myös miettii, että tulevaisuudessa Suomi voisi viedä ruokaa enemmän kuin tuoda.
"Siksi on tärkeää löytää pikaisesti sopu ja suunta suomalaiseen ruokapolitiikkaan. Se tarkoittaisi muun muassa sitä, että ruuan tuotantotapa huomioi ympäristön, ihmisten terveyden ja sosiaaliset turvarakenteet."
Ruokapolitiikassa Halmeenpää elää kuten opettaa. Ei kaikkea tarvitse itse tuottaa ja ruokaa varastoista voi käyttää arkena. Mutta on sitä ruokaa sitten, jos paha päivä jostain syystä tulee.
Hänen oma varmuusvarastonsa on tällainen:
"Pahan päivän varalle ja jokapäiväiseen tarpeeseen pakasteessa on melkein 30 kiloa poroa, puolenkymmentä kiloa hätäteurastettua nautaa, kilokaupalla hirvipaistia, kymmeniä kiloja marjoja, ynnä leipää ja leipomuksia. Ruokakomeron säilyke-, ryyni- ja makaronipakkaukset sekä mummulan perunakellari tähän vielä päälle."
Halmeenpää on eduskunnan lähiruokakerhon puheenjohtaja. Hän asuu Kalajoen Rahjankylässä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
