Pakkasesta pannulle ja pöytään
Sieniherkkuja soisi löytyvän monipuolisesti ravintoloiden ruokalistoilta. Purkkiherkkusienet pois ja tilalle kotimaisia tatteja, rouskuja ja muita metsäsieniä, tuumaa sienialan yrittäjä.
Vaalalainen keittiömestari, Sienestä Oy:n yrittäjä Esko Holopainen tuntee sienet ja ravintolakeittiöiden vaatimukset.
”Ei ammattikeittiöissä ole aikaa nysvätä käsittelemättömien sienten kanssa. Meidän ajatuksenamme on, että kotimaista sientä saadaan ravintoloiden ruokalistoille, kun sitä on tarjolla helpossa muodossa”, Holopainen kertoo yrityksensä liikeideasta.
”Pakkasesta sienet sopivina palasina pannuun”, Holopainen kuvaa sienten matkaa metsästä ravintolan kattaukseen.
”Meitä harmittaa monien ravintoloiden tapa tarjota sienikeittoa tai sienikastiketta erittelemättä sen kummemmin, mikä sienilaji on kyseessä. Sienissä on valtava laji- ja makukirjo!” Holopainen painottaa.
”Rouskut, tatit, lampaankäävät – kaikilla on luonteenomainen maku ja rakenne, jota voi ruuissa korostaa.”
Sienestä Oy ostaa poimijoilta kymmentä sienilajia, mikä on paljon ostoyritykselle. ”Kangastatti, herkkutatti, haapa-, kangas- ja karvarouskut, korvasieni, suppilovahvero, kantarelli, lampaankääpä ja matsutake”, Holopainen luettelee.
Myös sienten jäljitettävyys on yritykselle tärkeää. ”Meidän sienemme eivät tule Kainuusta tai Pohjois-Pohjanmaalta, vaan ne tulevat Rokualta, Raappananmäeltä tai Kontiomäeltä”, Holopainen vitsailee. Myös poimijan nimi lukee etiketissä, kun sienipakkaus saapuu ravintolan keittiöön.
Yrityksen alkuperäinen ajatus oli toimittaa sieniä kotimaisiin ravintoloihin. Sieniä kuitenkin kysytään valtavasti ulkomailla, joten yritys laajentaa toimintaansa vientiin.
”Tämän syksyn huono sienisato on jarruttanut meitä, mutta logistiikka on valmiina. Kun seuraava kunnon sienisato tulee, suuntaamme kotimaan lisäksi vientimarkkinoille”, Holopainen lupaa. Myös sienten vähittäismyynti on käynnistymässä.
SATU RÄSÄNEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
