
Reilusti vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia – uudet ravitsemussuositukset painottavat terveyden lisäksi ympäristöä
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 kehottavat vähentämään myös maitotuotteiden käyttöä.
Kasviksia tulisi uusien suositusten mukaan syödä vähintään puoli kiloa tai jopa 800 grammaa päivässä. Kuva: Jaana KankaanpääUusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan punaisen lihan syömistä tulisi rajoittaa puolesta kilosta 350 grammaan viikossa.
Lihasta saatavaa proteiinia voi korvata palkokasveilla, joka on saanut uusissa suosituksissa oman lohkonsa, kun ne aiemmin laskettiin kuuluviksi kasvisten kanssa samaan lohkoon. Nyt niiden halutaan olevan tärkeä osa ruokavaliota.
Kasviksia kehotetaan syömään vähintään puoli kiloa tai jopa 800 grammaa päivässä, kun aiempi suositus oli puoli kiloa päivässä. Kasviksiin lasketaan myös hedelmät ja marjat.
Täysjyväviljan syöntisuositus on 90 grammaa päivässä, ja pähkinöitä tulisi syödä 20-30 grammaa päivässä.
Maitotuotteiden suositeltua määrää on alennettu aiemmista suosituksista.
Vuonna 2014 kansallisissa suosituksissa kehotettiin nauttimaan nestemäisiä maitotuotteita 5–6 desilitraa päivässä eli noin kolme lasillista. Nyt määrä on 3,5–5 desilitraa päivässä.
Suositusten mukaan maitotuotteita voi korvata täydennetyillä kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla, kuten kaurajuomilla.
Kalaa suositellaan syömään 2–3 annosta viikossa eli yhteensä noin 300-450 grammaa. Suositukset täsmentävät, että osan tulisi olla rasvaista kalaa.
Kalaa tulisi suositusten mukaan syödä kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Osan siitä tulisi olla rasvaista kalaa. Kuva: Kari SalonenPerunoiden tulisi olla osa ruokavaliota, mutta ei ravitsemuksen, vaan ympäristön takia.
Makeisten syöntiä kehotetaan vähentämään. Alkoholille ei anneta turvallista rajaa lainkaan.
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 julkistetaan tänään tiistaina Reykjavikissa Islannissa. Niiden tekoon on osallistunut kahdeksan maata ja ne perustuvat laajaan tieteelliseen tutkimusaineistoon.
”Kukin maa soveltaa suosituksia omalla tavallaan”, suositustoimikunnan puheenjohtaja, professori Rune Blomhoff Oslon yliopistosta, totesi lehdistötilaisuudessa.
Blomhoff korosti myös, että suosituksissa on otettu huomioon vain terveys ja ympäristö, eikä esimerkiksi omavaraisuutta, ruokaturvaa tai eläinten hyvinvointia.
Artikkelia on päivitetty 20.6. klo 12.02. Lisätty tarkennuksia ja kommentteja lehdistötilaisuudesta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


