SOK:n Arttu Laine vastaa Keskon Helanderin ruoka-avaukseen: Hinnoista ei voi kerta kaikkiaan puhua
S-ryhmän mukaan ruuan hinnan yhden prosentin nousu merkitsisi 200 miljoonan euron lovea kuluttajan kukkaroon.
SOK:n Arttu Laineen mielestä suomalaisen ruuan hinnassa yksi suurimmista ongelmista on korkea verotus. Kuva: Carolina HusuKeskon pääjohtaja Mikko Helander totesi eilen MT:n haastattelussa olevansa viljelijäjärjestö MTK:n kanssa samaa mieltä, että tuottajat saavat liian vähän korvausta työstään, ja että suomalainen ruoka on varsin halpaa.
Kilpailevan kaupparyhmän SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine kommentoi perjantaina Helanderin halua nostaa suomalaisen ruuan hintaa Twitterissä.
"Näyttää ensi lukemalta laissa kielletyltä hintasignaloinnilta. Todetaan selvyyden vuoksi, että emme ole tällaisessa mukana. Hinnoittelemme jatkossakin tuotteemme itse huomioiden sekä suomalaisen kuluttajan että tuottajan näkökulman", Laine kirjoitti.
Helanderin mukaan elintarvikeketjun tulee pyrkiä yhdessä ratkaisuihin, jolla kotimaisen ruuan arvostusta saadaan nostetuksi.
"Tuottajilla ja varsinkin teollisuudella on hyvä mahdollisuus käyttää yhteistyössä asiakastietoa, jota kaupalla on asiakkaistaan. Tuotteita voidaan valmistaa asiakkaiden tarpeiden mukaan", Helander totesi.
MT:n tavoittama Laine tarkentaa twiittiään, että hänen huomionsa kiinnittyi Helanderin haastattelussa kahteen asiaan. "Kilpailija kertoi haluavansa nostaa ruuan hintaa ja siihen, ettei Kesko voisi yksin nostaa hintoja."
"On tärkeää, että kaikki tunnistavat tämän asian: kaupan yritykset tai elintarvikeketjun yritykset eivät voi keskenään puhua tai sopia hinnoittelusta", Laine sanoo.
Laineen mukaan Reijo Karhisen vetämässä ruokapöytä-keskustelussa voidaan edistää monia hyviä asioita, mutta hinnoista ei kerta kaikkiaan voi puhua.
"Kotimaisuutta, lähiruokaa, paikallisuutta, niitä voidaan yhteistyössä edistää."
Laineen mukaan on ymmärrettävää, että kuluttajien etua ajava Kilpailu- ja kuluttajavirasto on kiinnostunut valvomaan, ettei kiellettyä hintayhteistyötä tehdä.
"Yhden prosentin hinnannousu ruuan hinnassa merkitsisi vuodessa vajaan 200 miljoonan euron lovea kuluttajan kukkaroon."
Kaikki tunnistavat tuottajakentän haasteet, Laine sanoo. Hänen mielestään ruuan hinnassa yksi suurimmista ongelmista on korkea verotus, jonka vuoksi suomalainen ruoka nousee eurooppalaisessa vertailussa kalliiksi.
Keskon pääjohtaja Helander on myös aiemmin todennut esimerkiksi Ylen ykkösaamun haastattelussa, että kotimaisen ruuan hinta tulee nousemaan.
Lue myös:
Keskon Mikko Helander haluaa nostaa kotimaisen ruuan hintaa — tuottajien saama korvaus liian pieni
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
