Pietikäinen: “Ruokajärjestelmä on kasvava uhka terveydellemme”
Ruokajärjestelmän kriisistä kärsivät europarlamentaarikon mukaan niin luonto, ilmasto, eläinten hyvinvointi kuin vastuulliset tuottajat.Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen peräänkuuluttaa ruokapolitiikkaa, joka huomioisi ruoantuotannon ja -kulutuksen moninaiset puolet. Yhtenäistä, kaikkia ruoantuotannon eri näkökulmia tarkastelevaa ruokapolitiikkaa tarvitaan Pietikäisen mukaan niin Suomeen kuin koko Eurooppaan.
"Ruokajärjestelmämme on kasvava uhka sekä terveydellemme että ympäristölle maailmanlaajuisesti. Tuotamme maailmassa ruokaa 14 miljardille ihmiselle. Lähes puolet siitä menee hukkaan. Maankaappausmaalla kasvatetut elintarvikkeet uhkaavat kehitysmaiden tuottajien toimeentuloa ja terveyttä. Maailmaa ympäri reissannut riisi rasittaa sekä ilmastoa että luonnon monimuotoisuutta", Pietikäinen sanoo tiedotteessa.
Pietikäinen nostaa esille myös sen, että eläinten kohtelu esimerkiksi rajat ylittävissä pitkissä kuljetuksissa on usein sietämätöntä. Europarlamentaarikko muistuttaa myös, että torjunta-aineet, haitta-ainejäämät, lisäaineet ja ravintoarvojen köyhtyminen verottavat syöjiensä terveyttä samalla, kun vastuulliset tuottajat kamppailevat toimeentulon kanssa.
Ruokajärjestelmän kriisistä kärsivät Pietikäisen mukaan luonto, ilmasto, eläinten hyvinvointi sekä vastuulliset tuottajat. Yksilön tasolla kärsii myös kuluttajan terveys sekä kukkaro.
”Sen sijaan, että meillä on erikseen ruoantuotantoa koskevaa maatalous-, elintarvike- ja ympäristöpolitiikkaa, olisi luotava ruokapolitiikka, joka ottaisi monipuolisesti huomioon ruoantuotannon näkökulmia”, Pietikäinen jatkaa.
Tärkeinä asioina ruokavallankumouksessa Pietikäinen näkee kotitalouksien valinnat ja tietouden. Kuluttajan valinnoilla on nimittäin keskeinen merkitys, jotta saavutetaan sellainen ruokajärjestelmä, joka suosii terveyttä, ympäristöä, kukkaroa sekä reilua tuotantoa.
Kuluttajan valintoja tulee Pietikäisen mukaan tukea poliittisella tasolla. Elintarvikkeiden turvallisuuden- ja laadunvalvonnan takaamiseksi tarvitsemme hänen mukaansa tiukkoja eurooppalaisia kuluttajansuojastandardeja, oikeellisia elintarvikemerkintöjä sekä riittävää valvontaa.
Pietikäinen huomauttaa myös, että tuotantoeläimet ovat koko Euroopassa se eläinryhmä, joiden hyvinvointi kaipaa eniten kohennusta.
"Kestävässä ruokapolitiikassa taataan myös reilu ansio ruoan tuottajalle. Korvaus kuuluu valtaosin sille, joka kantaa päävastuun ruoantuotannosta", Pietikäinen lisää.
Ruokavallankumouksen onnistuminen näkyy Pietikäisen mukaan silloin, kun ruoan syöminen on nautinto. Mitä paremmin maistuvia ruokia onnistumme loihtimaan ekologisesti, eettisesti, terveellisesti, turvallisesti ja edullisesti, sen kestävämmällä pohjalla ruoantuotanto ja väestön terveys Pietikäisen mukaan ovat.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

