Lampurin kujanjuoksu vei elinkeinon
Allergia esti isän jalostussikalan jatkamisen, joten Heikki Penttilästä tuli alkuun lampuri. Lihaelintarvikkeiden jalostus Pälkäneen Aitoossa sijaitsevalla tilalla alkoi 1990-luvun puolivälissä.
Lammasbratwurtsit ja muut tuotteet keräsivät hyvän asiakaskunnan Tampereen ja Hämeenlinnan seudulla, kunnes kaikki romahti huhtikuussa 2006.
”Meiltä löytyi yhdestä emälampaasta tauti, joka luokiteltiin laissa vastustettavaksi eläintaudiksi. Siitä seurasi, että ministeriö hävitti kaikki elukat, yhteensä noin neljäsataa kappaletta.”
Pari vuotta Penttilä yritti sinnitellä ostolihan varassa, mutta lopulta oli myönnettävä, että elinkeino oli viety.
”Se pudotti henkisesti ja taloudellisesti aika syvälle moneksi vuodeksi”, ex-lampuri huokaa.
”Samanlaista kohtaloa en toivoisi kenellekään.”
Piina jatkui vielä neljän vuoden ajan, kun korvauksista oli taisteltava korkeinta hallinto-oikeutta myöten.
Penttilän mielestä yrittäjä jää tilanteessa yksin, kun vastassa on Eviran kaltainen virkamieskoneisto.
”Edes oma etujärjestö ei pääse tarjoamaan juridista tukea eikä ohjaamaan ihmistä hakemaan apua, jotta pää pysyisi kunnossa, kun virkamiehet eivät anna tietoa tautitapauksista viraston ulkopuolelle.”
Moni olisi lyönyt hanskat lopullisesti tiskiin, mutta Penttilä ei halunnut luovuttaa.
Parin vuoden pohdinnan tuloksena entinen makkaraverstas on herännyt taas henkiin. Lähiruokayrittäjä tekee nyt broileripaistoksia, juustoperunoita ja kirkasperunasalaattia, mutta valikoimaa on tarkoitus vielä laajentaa.
”Meillä on valmiit tuotantotilat, oma raaka-aine, asialliset terveysviranomaiset sekä markkinat lähellä. Mitä sitä muutakaan tekisi?”
Viime vuodet pottufarmari on myynyt satoa rekkakuormakaupalla pitkälti Pietarin seudulle.
Paluu käsityöläiseksi tuntuukin mukavalta.
HENNA VAINIO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
