Kuluttajat löysivät stevian
Suomessa myyntiin tuli ensiksi stevialla makeutettuja virvoitusjuomia, sitten muun muassamakeutusaineita, karkkeja ja jugurtteja. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoS-ryhmän ruokakaupoista löytyy muutamia kymmeniä stevialla makeutettuja tuotteita.
Ryhmäpäällikkö Minna Slotte SOK:sta kertoo, että niitä ovat toivoneet erityisesti hiilihydraatteja välttelevät karppaajat.
Luonnollisuus on nyt muotia, eikä teollisesti valmistettu keinomakeutusaine, aspartaami, maistu kaikille.
”Steviatuotteissa oli tärkeä uutuusarvo, koska niiden myötä valikoimiin tuli luontaisesti makeutettuja, vähäkalorisia tuotteita.”
Euroopan komissio hyväksyi stevian käytön makeutusaineena marraskuussa 2011.
Suomessa myyntiin tuli ensiksi stevialla makeutettuja virvoitusjuomia, sitten muun muassa makeutusaineita, karkkeja ja jugurtteja. Keväällä stevia löysi tiensä mehukeittojen valikoimaan.
”Uskon, että tarjonta lisääntyy tulevaisuudessa entisestään ja laajenee uusiin tuoteryhmiin”, ryhmäpäällikkö Antti Oksa arvioi.
Hän kertoo, että steviatuotteiden kysyntä on ollut odotetusti hyvä, mutta on joukossa ollut myös heikosti menestyneitä tuotteita.
”Tuotekehitys on vaativa laji, sillä stevian karvas maku ei ole kuluttajien mieleen. Onnistuneessa tuotteessa maku on saatu toimimaan yhdistämällä siihen esimerkiksi hedelmäsokeria”, Oksa kertoo.
Esimerkiksi Jaffa-juomista pääosin stevialla makeutettujen osuus on kivunnut 12 prosenttiin.
Makeutusaineissa steviatuotteilla on noin neljänneksen osuus. Ensimmäisenä niistä tuli myyntiin Canderel Green, joka tehdään Paraguayssa kasvatetusta rebaudiosidi A -uutteesta.
Hartwall toi ensimmäisenä Suomessa markkinoille steviamakeutetut juomat joulukuussa 2011.
Nyt valikoimissa on joitakin limsoja, vesiä ja uutuutena mieto lonkero.
Hartwallin viestintäpäällikkö Hanna Leppäniemi kertoo, että steviatuotteiden suuri suosio yllätti. Yhtiön teettämän tutkimuksen mukaan jo lähes 40 prosenttia suomalaisista käyttää steviamakeutettuja tuotteita.
Viime vuonna stevialla makeutettujen juomien myynti ylsi pariin prosenttiin yhtiön virvoitusjuomista.
Leppäniemen mukaan steviauute tilataan ulkomailta, koska kasvia ei viljellä Suomessa.
Moni viljelee steviaa kotona omaan käyttöön. Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju kertoo, että innostus oli kuumimmillaan vuosi sitten.
Silloin yhdistys myi siemeniä valtavia määriä, lähes 5 000 pussia. Nyt suurin innostus on jo laantunut.
”Ehkä syynä on stevian makeuden laatu, joka ei aivan vedä vertoja sokerille, vaikka makeus onkin 150 kertaa voimakkaampi kuin tavallisen sokerin. Erityisesti kehonrakentajat ja diabeetikot suosivat steviaa.”
Laaksoharju antaa muutaman vinkin kotikasvattajalle. Stevian esikasvatus aloitetaan maaliskuussa, koska siemen itää valossa.
Hallanarka kasvi tarvitsee ravinteikasta multaa ja aurinkoisen kasvupaikan. Latvominen lisää lehtisatoa.
Kasvista voi napsia lehtiä ruokiin joko sellaisenaan tai kuivata ensin.
KATJA LAMMINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
