Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Pitsa täyttää ulkoilijan vatsan

    Hiivalla kohotettava pohjataikina valmistuu nopeasti. Pohja kohoaa samalla, kun täytteet pilkotaan. Päällysteitä voi valita ja yhdistellä lähes loputtomasti.

    Tomaatti jossain muodossa ja yrttimausteet ovat pitsan tyypilliset makuaineet, lisäksi kalaa, lihaa tai kasviksia. Lopuksi päälle ripotellaan runsaasti juustoraastetta. Parhaiten siihen sopivat mozzarella- ja pitsajuustoraaste. Ripaus sinihomejuustoa tuo lisämakua.

    Jos haluat italialaistyyppisen ohuen pitsapohjan, käytä durumvehnäjauhoja. Kohota taikina ja vaivaa uudelleen. Lisää jauhoja niin, että taikinasta syntyy pyöreä pallo. Taikina on kuivaa ja elastista. Kauli taikinasta mahdollisimman ohuita pohjia leivinpaperin päälle.

    Italialaisissa pitsoissa täytteitä on harvakseltaan. Valmiin pitsan päälle voi laittaa salaattia tai tuoreita yrttejä keventämään annosta.

    1 kg (2 prk) tomaattimurskaa

    3 rkl kuivattua oreganoa

    5 valkosipulin kynttä

    murskattuna

    1/2 rkl suolaa

    1/2 rkl mustapippuria

    1 tl sokeria

    Laita ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen, kunnes seos on kiinteää. Anna jäähtyä.

    uunipannullinen

    Taikina

    2 dl vettä

    25 g hiivaa

    1/2 tl suolaa

    2 rkl ruokaöljyä

    5 dl vehnäjauhoja

    Täyte

    250 g paistijauhelihaa

    1 sipuli

    1 porkkana

    1–2 valkosipipulin kynttä

    1 rkl voita

    1/4 tl suolaa

    1 rkl oreganoa tai basilikaa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 dl sinihomejuustomurua

    2 dl tomaattikastiketta

    1 pussi (150 g) mozzarella- tai pitsajuustoraastetta

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon muut aineet. Anna taikinan kohota.

    Vaivaa kohonnut taikina hyvin. Taputtele taikina käsin tai kauli leivinpaperin päälle uunipannun kokoiseksi. Voit tehdä myös kaksi isoa tai neljä pienempää pitsaa. Anna kohota leivinliinalla peitettynä täytteen valmistamisen ajan.

    Kuori ja hienonna sipulit ja raasta kuorittu porkkana. Ruskista jauheliha, sipulisilppu ja porkkanaraaste pannulla voissa. Lisää mausteet ja juustomuru. Levitä valmis tomaattikastike kohonneelle pohjalle. Levitä hiukan jäähtynyt jauhelihaseos päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle.

    Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.

    2 isoa, pyöreää pitsaa

    Pohja

    2 dl vettä

    1/2 pak (25 g) hiivaa

    1/2 tl suolaa

    1/2 dl oliiviöljyä

    7–8 dl durumvehnäjauhoja

    Päälle

    2 dl tomaattikastiketta

    Täyte

    noin 200 g tuoremozzarellaa

    1 rasia rucolaa

    muutama kirsikkatomaatti

    muutama kapris tai oliivi

    tuoretta basilikaa

    Maustamiseen

    suolaa, mustapippuria, öljyä, viinietikkaa

    Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää mausteet ja öljy. Lisää jauhoja pikkuhiljaa. Vaivaa kimmoisaksi ja anna nousta kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonnutta taikinaa ja lisää vielä hiukan jauhoja.

    Kauli taikina kahdeksi isoksi pyöreäksi pohjaksi. Anna kohota liinan alla. Levitä pohjalle tomaattikastike. Ripota päälle oreganoa. Paista 250 asteessa 8–10 minuuttia. Ota pitsa uunista. Levitä päälle viipaloitu mozzarella ja pane uuniin vielä 2–3 minuutiksi.

    Sekoita tomaateista, oliiveista ja basilikasta salaatti. Mausta salaattia hiukan suolalla, mustapippurilla ja öljy-viinietikkakastikkeella. Levitä pizzan päälle ja tarjoa heti.

    2 kpl

    1 annos pitsa italianan pohjataikinaa

    Päälle

    2 dl tomaattikastiketta

    300 g kinkkusuikaleita

    1 iso prk ananaspaloja

    (1–2 paprikaa)

    1/2 pussia sinihomejuusto-

    murua

    1 pussi (150 g) pitsajuusto-

    raastetta

    Kauli kohonnut taikina kahdeksi ohueksi, pyöreäksi pohjaksi. Anna kohota hetki.

    Levitä pohjalle ensin tomaattikastiketta. Pane päälle kinkkusuikaleita ja ananaspaloja. Jos olet paprikan ystävä, levitä sitä suikaleina. Ripottele pinnalle juustot ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

    2 isoa, pyöreää pitsaa

    Pohja

    2 dl vettä

    noin 1/4 pak tuorehiivaa

    1 tl suolaa

    50 g voita sulatettuna

    7 dl spelttijauhoja

    Päälle

    2 dl tomaattikastiketta

    2 dl (100 g) pitsajuustoraastetta

    1/2 purjoa

    1–2 valkosipulin kynttä

    1 pak (100 g) siitakesieniä

    10 mustaa oliivia

    2 dl (100 g) pitsajuustoraastetta

    1 tl oreganoa

    Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola sekä voisula joukkoon. Lisää vähitellen spelttijauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan nousta noin puoli tuntia liinan alla.

    Jaa taikina kahteen osaan. Venytä ja taputtele palat jauhotetulla alustalla pyöreiksi pohjiksi.

    Nosta pohjat leivinpaperille pellille ja anna niiden nousta hyvin.

    Viipaloi sienet ja purjo. Hienonna valkosipuli. Kypsennä pannulla ja mausta suolalla ja pippurilla.

    Levitä kohonneille pitsapohjille tomaattikastiketta ja osa juustoraasteesta.

    Lisää sipuli-sieniseos ja puolitetut oliivit. Ripota oreganoa ja loppu juustoraaste. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF