Luomua hukkaantuumatkan varrelle
Osa suomalaisten luomutilojen tuotannosta menettää luomukelpoisuutensa jo maatiloilla, sanoo Luomuinstituutin tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila.
Nuutila, joka toimi aiemmin MTK:n ruokakulttuuriasiamiehenä ja on Luomuliiton hallituksen jäsen, muistuttaa, että esimerkiksi luomuna kasvatettu rehu saatetaan syöttää maatilalla tavanomaisessa tuotannossa oleville eläimille. Näin luomukelpoisuus poistuu ja luomuketju katkeaa.
Noin 40 prosenttia tuotetusta luomusta ei saavuta kuluttajaa luomuna. Se on järjettömän suuri luku. Hävikkiin pitäisi puuttua heti, jos Suomessa halutaan lisätä nopeasti luomun määrää, Nuutila toteaa.
Virallisena tavoitteena on, että viidennes Suomen pelloista olisi luomutuotannossa vuoteen 2020 mennessä. Nyt luomua tuottaa noin kahdeksan prosenttia pelloista.
MT–STT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
