Lähileipää kuntakeittiöön, kiitos!
Joensuun kouluissa ja laitoksissa tarjolla on niukoista ajoista huolimatta pehmeätä ja kotimaista lähileipää. Vaalean leivän menekki on moninkertainen ruisleipään verrattuna, mutta sitäon tarjolla vain keskimäärin kerran kuukaudessa. Lari Lievonen Kuva: Viestilehtien arkistoJOENSUU (MT)
Viime keväänä Joensuun seudun hankintatoimi paiski riuskasti töitä: seitsemän henkilön voimin leipomotuotteiden tarjouskilpailu muotoiltiin niin, että paikalliset leipomot saattoivat osallistua kilpailuun esimerkiksi yhdellä tuotteella tai yhdellä maantieteellisellä alueella.
Rivejä taulukoihin tuli lisää, mutta se oli vain käytännön järjestelykysymys, hankintapäällikkö Mika Purmonen vakuuttaa.
Kilpailun tuloksena vaikkapa Rääkkylän ja Outokummun kouluissa ja terveyskeskuksissa syödään nyt omien pitäjien leipojien tuotteita.
Joensuun kaupunkialueella suurissakin määrissä pärjäsivät nurmeslaiset leipomot, jotka tekevät yhteistyötä muun muassa kuljetuksissa.
”Kunnista on tullut paljon lähiruoka-aloitteita, ja me selvitimme, miten kilpailutuksen pystyy hankintalain rajoissa toteuttamaan, ja se onnistui”, Purmonen iloitsee.
”Tähän mennessä olemme ainut paikka Suomessa, joka on mahdollistanut tasavertaiset mahdollisuudet myös pienille leipomoille.”
Purmonen luotsaa useille kunnille, kuntayhtymille, osakeyhtiöille ja yhdistyksille elintarvikkeiden kilpailutuksen käytännön toteutuksesta vastaavaa Joensuun seudun hankintatoimea.
Leipomotuotteet olivat nyt ensikokeilu, ja seuraavaksi samaa menetelmää käytetään kaikissa muissa elintarvikkeissa.
”Kilpailussa pärjäämisessä ratkaisevia asioita ovat lähinnä ravintoarvot ja toimitusvarmuus, ei niinkään hinta. Hinta-asiaa paisutellaan usein liikaakin”, Purmonen pohtii.
Tällä hetkellä palaute kannustaa jatkamaan, vaikka työmäärä virastossa on ensi vuonna melkoinen.
Uutuutena Joensuun seudulla elintarvikeyrittäjille ja -tuottajille tarjotaan hankinta-asiamiehen apua tarjousten laatimiseen.
Joensuun seudun kehittämisyhtiö Josek on hankinta-asiamiehen toimen perustanut tänä vuonna, koska monipolvisten tarjousten laatiminen ei ole helppoa.
”Hankinta-asiamiestoimintaa on tarjolla eri tavoin eri puolilla maata”, Purmonen valottaa Varsinais-Suomesta etenkin Helsingin seudulle jo levittäytynyttä yrittäjäjärjestöjen tukimuotoa.
Joensuun kaupungin ruokapalvelusuunnittelija Sinikka Pussinen sanoo, että leipäkokemukset tältä syksyltä ovat yksinomaan myönteisiä. Kaikki on saatu ajallaan, vaikka annosmäärä on 10 000 kappaletta päivässä.
”Jokaiselle alueelle valittiin kolme parasta toimittajaa, jotka täydentävät toisiaan. Yhdeltä leipomolta voi tulla esimerkiksi pelkät karjalanpiirakat ja toiselta ruisleivät”, Pussinen summaa.
Joensuun kouluihin ja hoivalaitoksiin leipä tulee Nurmeksesta Pielispakarista ja Porokylän leipomosta eikä esimerkiksi ulkomaisista leipomoista.
”Nykyasiakkaat ovat valveutuneita. Esimerkiksi lukiolaisilta olemme saaneet hyvää palautetta luomusta ja siitä, että salaatteja on monipuolistettu.”
”Lähiruokaa painotamme juuri leivässä, perunassa ja salaattiraaka-aineissa sekä marjoissa.”
Luomuleipää tarjolla on keskimäärin kerran kahdessa viikossa, vaaleata sekaleipää kerran kuussa. Ja silloin, kun sitä on, menekki on moninkertainen ruisleipään verrattuna.
”Iloinen olen siitä, että meillä vielä on pehmeä ruisleipä vaihtelevissa muodoissa ruokalistoilla. Vaikeata on pienenevillä budjeteilla pystyä ravintosuositukset täyttäviä ateriakokonaisuuksia kehittelemään”, Pussinen sanoo.
Läheltä hankalimmin saatavia elintarvikkeita ovat Pussisen ja Purmosen kokemuksen mukaan kala ja liha.
Ensi vuonna nähdään, miten paikalliset tuottajat innostuvat osallistumaan tarjouskilpailuun ja miten menestyvät.
LIISA YLI-KETOLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
