Politiikka ja ruokaviikon puheenaiheita
VERKOSSA SANOTTUA
Uutiset valtion ensi vuoden budjetissa olevista maataloustukien leikkauksista kirvoitti MT:n verkkokeskusteluissa useita kommentteja politiikasta laajemminkin. Leikkauksia kritisoitiin, mutta oppositiopuolue keskustakin sai osansa.
”Sipilän kannattaisi katsastaa jäsenistönsä ensin, erotella rosvot ja rehelliset tuottajat toisistaan. Kun tämä on saatu selvitettyä olisi yllättäen ehkä Eurotukien ja Pula-ahon erottamisen aika, jotta päästäisiin takaisin suomalaiseen maataloustukeen. Sipilän kannattaisi panostaa paluumuuttoon ja alkaa kehittämään pienimuotoisia tuotantotiloja maaseudulle”, Kari suomii keskustan oppositiopolitiikkaa.
”Käsittääkseni Vanhasen ja Kiviniemen aikana haluttiin Keskustan kaupunkilaistuvan. Keskusta ei aja maaseudun etua kuten ei Kokoomuskaan yritysten”, Ex kokoomuslainen toteaa.
”Jos joku keksisi tai muistaisi, milloin viljelijöiden asemaa on helpotettu, niin kirjoittaisi tälle palstalle”, Volvomies ehdottaa.
Ruoka ja ruuan tuotanto nousi esiin monessa kommentissa.
”Lähiruuan määritelmä on kyllä tosi laaja. MTK:n mukaan lähiruuaksi kelpaa 800 kilometriä päässä tuotettu ruoka, kunhan se on kotimaista. Minusta 800 kilometriä on kaukoruokaa. Lähiruuan tulee olla tuotettu samassa maakunnassa korkeintaan sadan kilometrin säteellä. Muutoin ruoka on normaalia ruokaa. Lähiruuan dokumenttina on lisäksi viljelijän tunnistus, eli jäljitettävyys aina kuluttajalle asti”, Juuuuso kritisoi.
”Tosi vaan on että nykyajan nauta ei tuota, mikäli rehustuksessa käytettäisiin vain perinteistä nurmivaltaista ruokintaa. Ei lypsä huippuholstein eikä mullipojan paistit pyöristy. On pakko satsata väkirehuun, tuontivalkuaiseen, jos meinaa päästä edes omilleen. Tähän on syynä tietenkin jalostus, ulkomailta tuotu sonniaines”, Pietari P kommentoi.
”En ymmärrä miten luomu pitää olla jotenkin nostettu jalustalle arvokkaana ja vaikeasti tavoiteltavana. Mielestäni tomaatit, kurkut ja salaatit ovat lähiruokaa ja erittäin halpaa. Lihatiskiliha harvemmin on tuotu maailman toiselta laidalta ja se on yleensä paremmin tuotettu, kuin muovissa oleva lihamössö. Eikä todella ole paljoa kalliimpaa”, MS puolestaan kirjoittaa.
Ja marjojen poimimisesta oli vielä yksi kommentti:
”Ulkomaalaisten poiminnalle pitäisi tehdä jotain, rakentavassa hengessä”, itsenäisyyspuolueen varapuheenjohtaja Mauri Nygård ehdottaa.
”Norjassa turistikalastus on rajattu pääosin viiden kilometrin sisälle pääteistä. Voisiko mallia käyttää kääntäen Suomen marjanpoimintaan? Poiminta olisi sallittu vasta joittenkin kilometrien päässä teistä marjastuksen alkuaikoina. Loppuvaiheessa mustikkaa saisi poimia lähempääkin. Toinen vaihtoehto voisi olla, että kylätoimikunnat sopisivat poiminta-alueista ulkomaisia maahan tuovien yritysten kanssa”, hän lopettaa.
AIMO VAINIO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
