Verisuonetkuntoonperunallaja rypsillä
Tulevaisuudessa verisuonia saatetaan hoitaa perunalla ja rypsillä. Elintarviketeollisuuden sivutuotteena saatavat proteiinipitoiset jakeet sopisivat terveellisten elintarvikkeiden raaka-aineeksi.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Sari Mäkinen kehitti väitöskirjatyössään menetelmiä, joilla sivuvirroista voidaan tuottaa bioaktiivisia peptidejä.
”Ne vaikuttavat entsyymiin, jolla on keskeinen rooli verenpaineen säätelyssä”, Mäkinen kertoo.
Tutkimuksessa selvitettiin myös peptidien antioksidanttisia ominaisuuksia. Ne voivat edistää verisuoniterveyttä estämällä solujen hapettumista.
Pelkästään perunansyöntiä lisäämällä peptidien hyödyt eivät tule esiin. Mäkisen tutkimuksessa peptidejä tuotettiin entsymaattisen hydrolyysin ja fermentoinnin avulla.
Peptidien matka kaupallisiin terveystuotteisiin on toistaiseksi melko pitkä. Tutkimuksessa käytetyt menetelmät ovat kuitenkin sovellettavissa teolliseen mittakaavaan. Peptidien verenpainevaikutuksia tutkitaan parhaillaan eläimillä.
Diplomi-insinööri Sari Mäkinen väittelee Turun yliopistossa 12.12. kello 12.
KATJA LAMMINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
