Porvoossa Posti toimittaa ruuat ajallaan
Porvoo (MT)
Porvoon kaupungilla oltiin aluksi epäileviä, mutta epäilyt ovat käytännössä hälventyneet, kun yhteistyö Postin kanssa on sujunut hyvin, kertoo Porvoon tilapalvelujen toimitusjohtaja Annika Malms-Tepponen.
Porvoon tilapalvelut on kaupungin omistama liikelaitos, joka huolehtii muun muassa ruokapalvelujen tuottamisesta ja niiden toimittamisesta.
Ateriat kouluille, päiväkodeille ja myös kotipalvelulle valmistetaan seitsemässä aluekeittiössä, mistä ne jaetaan edelleen 60 jakelukeittiölle tai suoraan kotipalvelun asiakkaille.
Posti voitti vuonna 2012 kilpailutuksen, joka koski noin puolta kuljetuksista aluekeittiöiltä koulujen ja päiväkotien keittiöihin.
Viime vuonna Posti voitti myös kilpailutuksen kotipalvelun ateriakuljetuksista. Niistä Postin hoitoon siirtyi noin kaksi kolmannesta eli parisataa ateriaa vuorokaudessa.
Aiemmin kuljetuksista olivat huolehtineet paikalliset yritykset. Malms-Tepposen mukaan suurinta huolta kannettiin sen vuoksi paikallisuuden katoamisesta ja siitä, kuinka Postin tapainen suuri laitos pystyy hoitamaan asiakaspalvelun.
”Posti eli silloinen Itella nähtiin ennen kaikkea pakettien ja kirjeiden jakelijana. Meillä pelättiin, että kuljetuksista sovitaan vain kasvottomien palvelukanavien kautta”, hän kertoo kilpailutuksen aikaisia ennakkokäsityksiä.
Yhteistyö on kuitenkin sujunut hyvin ja käytännön palvelusta vastaavat ihmiset tapaavat säännöllisesti, mikä on lisännyt luottamusta.
”Kun ajatellaan paikallisuutta, niin ihan porvoolaisia ihmisiähän ne Postin työntekijätkin ovat”, Malms-Tepponen sanoo.
Lisäksi Posti käyttää myös jonkin verran paikallisia alihankkijoita.
Porvoossa on kaupunkialueiden lisäksi useita kyliä. Kotipalvelun ateriatoimituksissa haasteena on ollut märitellä kuljettajille tarkasti osoitteet, joissa vanhukset asuvat.
”Ohjeeksi ei enää välttämättä riitä se, että punaisen ladon kohdalta käännytään”, Malms-Tepponen toteaa.
Postin vahvuutena hän pitää sitä, että aikataulullisesti haastavat lämpimän ruuan kuljetukset ovat kaikkiin jakelukeittiöihin hoituneet hyvin. ”Toimitusten aikataulu on niissä tosi kapea.”
Porvoossa selvitetään ruuanvalmistuksen keskittämistä yhteen isoon keskuskeittiöön, mikä antaisi kuljetusten järjestelyyn enemmän liikkumavaraa.
Ruokakuljetusten yhteistyö on laajentunut Postin ja kuntien välillä parinkymmenen vuoden aikana. Nykyisin Posti kuljettaa vuosittain yli 2,5 miljoonaa ateriaa 80 kunnassa.
Raja kulkee yhtiön toimitusjohtaja Heikki Malisen mukaan siinä, mitä koulutusta laki mihinkin työhön edellyttää. Postin työntekijä ei korvaa hoiva-ammattilaista, mutta hän voi silti hoitaa monta muuta arkista askaretta vanhuksen luona käydessään.
Asiaa voidaan myös tarkastella kokonaishyötyjen näkökulmasta. ”Jos joku on saanut hoiva-alan koulutuksen, tärkeintä kai on, että hän tekee ennen kaikkea hoitotyötä?” Malinen tuumii.
Posti onkin aloittanut Espoossa kokeilun ikääntyneiden kotiapupalveluista yhdessä Diakonissalaitos Hoivan kanssa.
Kaijaleena Runsten
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
