Tilli kruunaa kesäperunat
Tilliliha herättää monenlaisia tunteita. Toiset pitävät, toisille pelkkä ajatuskin on vastenmielinen.
Valmistin broilerikastikkeen tillilihan tapaan. Se on kesäisen kevyt ja maukas uusien perunoiden kanssa tarjottuna. Kannattaa kokeilla, ja nimenä voi olla vaikkapa kesäinen broilerikastike.
Napsi tilliä kasvimaalta sen verran kuin kerralla tarvitset. Jos ostat kaupasta, niin valitse kirkkaanvihreä, terhakka nippu. Kääri loppu tillinippu kosteaan talouspaperiin noin viisi senttiä leikkauspinnan yläpuolelta. Laita sitten vesilasiin ja säilytä jääkaapissa.
Talveksi tilliä kannattaa pakastaa, sillä pakastaminen säilyttää aromin ja värin kuivaamista paremmin.
Laita tillinoksat tiiviiseen rasiaan ja rasia vielä pakastuspussiin. Jos haluat kauniita kokonaisia tillinoksia, niin levitä leivinpaperi ison foliopalan päälle.
Asettele tillinoksat vieri viereen noin puolikkaalle leivinpaperia. Taita toinen puoli leivinpaperista ja foliosta tillin päälle.
Taita vielä päät, jotta saat tiiviin ohuen paketin. Pakasta tasaisella alustalla. Myös tillin varsia ja kukintoja kannattaa pakastaa.
8–10 annosta
800 g maustamattomia
broilerisuikaleita
2 porkkanaa
1 isohko sipuli
1 laakerinlehti
1 kanaliemikuutio
5 dl vettä
Kastike
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl keitinlientä (+ vettä)
1/2 sitruunan mehu
1/2 tl suolaa
runsaasti tillisilppua
(1 dl kolmen juuston kermaa)
Suikaloi broileri ja porkkanat ja hienonna sipuli. Kuumenna vesi, murenna joukkoon liemikuutio ja lisää kasvikset. Keitä noin viisi minuuttia ja lisää broilerisuikaleet. Hauduta kypsäksi, noin kymmenen minuuttia.
Siivilöi liemi kastiketta varten. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita kuuma keitinliemi joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Kypsennä pari minuuttia.
Lisää suola ja sitruunamehu sekä broileri-kasvisseos. Mausta vielä halutessasi kolmen juuston kermalla. Saksi lopuksi runsaasti tuoretta tilliä kastikkeeseen. Tarjoa uusien perunoiden ja salaatin kanssa.
2 annosta
3 dl turkkilaista jogurttia
pätkä (100 g) kurkkua
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1 tl sokeria
1/4 tl mustapippurirouhetta
1/2 dl tillisilppua
3–4 jääkuutiota murskattuna
Jos kurkussa on kovin paksu kuori, niin vedä se perunankuorimaveitsellä osittain pois. Leikkaa kurkku paloiksi ja laita ainekset korkeaan kulhoon. Hienonna sauvasekoittimella kuohkeaksi juomaksi.
Maista ja lisää halutessasi mausteita. Laita lasiin koristeeksi tukeva tillinoksa.
Nauti viilentävänä välipalana.
noin 10 viipaletta
1 (noin 200 g) kurkku
2 munaa
2 rkl voita
1 matjessillifilee
reilusti tilliä
Keitä munat, jäähdytä ja hienonna. Sekoita joukkoon pehmeä voi ja silppua matjessilli tahnaan. Mausta tillisilpulla. Leikkaa kurkku 2–3 sentin paloiksi. Laita leikkauspinta ylöspäin tarjoiluvadille.
Tee lusikalla kurkun pintaan syvennys ja laita täytettä reilusti viipaleelle. Tarjoa voileipäpöydässä tai keitettyjen uusien perunoiden kanssa.
2–3 annosta
50 g voita
2 kovaksi keitettyä munaa
1 dl tillisilppua
Kuori ja hienonna haarukalla kovaksi keitetyt munat. Sulata voi ja lisää munahakkelus. Mausta tillisilpulla ja kuumenna. Tarjoa lämpimänä lisäkkeenä uusien perunoiden kanssa.
4–6 annosta
5–6 (250 g) varhaisperunaa
1 rasia (125 g/81 g) anjovisfileitä
1 pieni punasipuli
3 keitettyä munaa
1 prk kermaviiliä
1/4 tl mustapippuria
1/2 dl tillisilppua
Leikkaa perunat jäähtyneinä pieniksi kuutioiksi. Valuta ja hienonna anjovis.
Hienonna sipuli ja kuoritut munat. Sekoita ainekset keskenään ja anna maustua kylmässä tunnista kahteen.
Levitä seosta tummalle leivälle tai näkkileivälle. Nauti kylmän maidon kera.
4–5 annosta
1 (700 g) varhaiskaali
2–3 (200 g) porkkanaa
4 perunaa
7 dl vettä
1 tl suolaa
6 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 prk (2 1/2 dl) kolmen juuston kermaa
1–2 rkl voita
1 maustemitta valkopippuria
1/2 tl sokeria
1 dl tilliä hienonnettuna
Keitä hienonnettu kaali ja ohueksi suikaloidut porkkanat ja lohkotut perunat kypsiksi, noin 20 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.
Sekoita jauhot maitoon ja lisää keittoon. Lisää myös juustokerma. Keitä pari minuuttia. Mausta voilla, pippurilla, sokeriripauksella ja tillisilpulla. Tarkista suola.
Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
4–5 annosta
25 g voita
3/4 dl vehnäjauhoja
2 sipulia kuutioituna
1 l kalalientä
1 pak Koskenlaskija voimakasta
400 g kuorittuja katkarapuja
1/4 tl valkopippuria
1/2 rkl sitruunamehua
vajaa dl tillisilppua
Sulata voi kattilassa ja kiehauta siinä jauhot ja sipulikuutiot. Lisää kalaliemi ja pari sipulinlaukkaa hienonnettuna samalla hyvin sekoittaen.
Anna kiehua noin viisi minuuttia.
Lisää paloiksi pilkottu juusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Lisää lopuksi katkaravut, pippuri ja sitruunamehu. Kuumenna keitto. Lisää lopuksi tillisilppu.
Tarjoa patonkia ja juustoa keiton lisäksi.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
