Rypsinpuristamon ylijäämä on karjatiloille arvokasta rehua
Alavuden Öljynpuristamo on lähiviljelijöiden oma öljy-yhtiö.Ruuanlaittaja lorauttaa kotimaisen rypsiöljyn salaatinkastikkeeseen tai paistinpannulle, mutta hukkaan ei mene öljyntuotannossa jäljelle jäävä puristekaan. Se päätyy myös ruuaksi, nimittäin lehmien rehuksi.
”Sivutuotteena syntyvä puriste menee lähialueen karjatiloille”, kertoo toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuha eteläpohjalaisesta Alavuden Öljynpuristamo Oy:stä.
Öljy-yhtiön perustivat paikalliset viljelijät vuonna 1997, kun toimintaan sopivat tilat olivat tyhjentyneet hieman aiemmin Alavuden osuusmeijeriltä. Yhtiön omistuspohja on hyvin laaja. Omistajia on peräti 102.
”Karjatilat käyttävät viljelykierrossa viljoja, ja tuohon aikaan rypsin viljely oli alkanut yleistyä. Kun karjatiloilla tarvitaan joka tapauksessa valkuaista eläinten rehuksi, oman puristamon avulla haluttiin kohtuullistaa rehukustannuksia”, Yli-Kuha sanoo.
Valmis rypsiöljy menee pääosin kotimaisille kuluttajille vähittäiskaupan kautta. Jonkin verran rypsiöljyä toimitetaan myös suurtalousasiakkaille, teolliseen käyttöön ja rehuöljyksi.
Yhtiö myy tuotteitaan myös eräänlaisessa tehtaanmyymälässä Alavudella. Entisen osuusmeijerin tiloissa on Vietävän hyvää -myymälä, jossa on tarjolla monenlaisia lähituottajien elintarvikkeita sekä tukkutavaraa, kuten pakastemarjoja ja leipomotuotteita.
”Myymälää pyörittää erillinen yritys, mutta täällä myydään myös öljynpuristamon tuotteita”, Yli-Kuha kertoo.
Puristamo käyttää rypsiä vuodessa noin 1,7 miljoonaa kiloa ja öljyä syntyy noin 600 000 kiloa.
Yhtiön omistajien tuottaman rypsin ohella puristamolle ostetaan raaka-ainetta myös sopimustuottajilta ja muilta tarjoajilta.
”Rypsi tulee meille karkeasti 150 kilometrin säteeltä. Suurimmaksi osaksi se tulee Etelä-Pohjanmaalta, mutta myös naapurimaakunnista sitä tuodaan.”
Puristamon prosessissa rypsi puhdistetaan, puristetaan ja selkiinnytetään. Sen jälkeen arvioidaan, mihin käyttöön erä soveltuu.
”Öljyn laadun ratkaisee raaka-aineeksi toimitettu rypsi”, Yli-Kuha korostaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

