Lakritsi nostaa verenpainetta monin tavoin
Verenpaineen nousu voi kestää jopa viikkoja syömisen loputtua.Tampereen yliopistossa työskentelevä Elina Hautaniemi osoitti väitöstutkimuksessaan, että lakritsin sisältämä glykyrritsiini lisää nesteen kertymistä elimistöön ja nostaa sekä diastolista että systolista eli ala- ja yläverenpainetta. Systolisen verenpaineen nousu johtuu ääreisverenkierron vastuksen suurentumisesta ja valtimoiden jäykkyyden lisääntymisestä.
Lakritsi myös heikentää verenkiertoelimistön kykyä sopeutua asentomuutoksiin. Tämä johtuu lakritsin aiheuttamista hormonivaikutuksista.
Liiallinen lakritsinsyönti voi nostaa verenpainetta monilla mekanismeilla. Nousu voi kestää jopa viikkoja syömisen loputtua ja olla samaa luokkaa kuin lääkkeiden verenpainetta laskeva vaikutus. Turhien lääkehoitojen välttämiseksi potilaiden tulisi kertoa lääkärilleen, onko heillä tapana nauttia lakritsia, salmiakkia tai muita lakritsiuutteella maustettuja valmisteita.
Lähde:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0945-9
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

