Valurauta-astiat kuntoon
Valurautaiset paistinpannut, padat, muurinpohjapannut ja vokit ovat työvälineinä ikuisia, perinnöksi annettavia. Kosteudesta valurauta ei pidä.
Käytön jälkeen pannu puhdistetaan heti paperilla ja tarvittaessa kuumalla vedellä ja jäykällä pataharjalla. Pannu pitää heti huolellisesti kuivata, muuten se ruostuu.
Ruostuneen pannun voi vielä saada kuntoon. Hankaa pannua ruokasuolalla, teräsvillalla tai karhunkielellä, huuhtele ja kuivaa. Voitele astia ruokaöljyllä tai suolattomalla silavalla.
Jos käytät silavaa, kuumenna astiaa uunissa 250 asteessa viitisen minuuttia. Pyyhi ylimääräinen rasva pois talouspaperilla ja laita astia uuniin vielä noin puoleksi tunniksi.
Jos käytät ruokaöljyä, kuumenna uuni 150 asteeseen ja anna astian olla uunissa pari tuntia. Pyyhi ylimääräinen rasva pois.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
