Keski-Oregon on länsirannikon olutmekka
Chad Wester vetää ohjattuja vierailuja Deschutes Breweryn tuotantotiloissa. Yhä useampi turisti saapuu Bendiin tutustumaan Keski-Oregonin maankuuluihin oluisiin. Jae Jensen Kuva: Viestilehtien arkistoOREGON, YHDYSVALLAT (MT)
Pienpanimotoiminta on kasvanut Yhdysvalloissa räjähdysmäisesti 2000-luvulla.
Erityisen vahvasti ala etenee maan länsirannikolla.
Varsinainen pienolutpanimoiden keskittymä on Oregonin osavaltion keskiosissa.
”Pienpanimobuumi on ottanut tulta alleen koko osavaltiossa ja myös laajemmin länsirannikolla, mutta Keski-Oregonia kutsutaan syystä olutmekaksi. Alueella asuu vain hieman yli 100 000 ihmistä, mutta täällä on toiminnassa kolmisenkymmentä pienpanimoa”, Deschutes Brewery -pienolutpanimon markkinointipäällikkö Jason Randles kertoo.
Keski-Oregonin suurin kaupunki, 80 000 asukkaan Bend ympäristöineen on suosittu lomakohde vaeltajien ja elämysmatkailijoiden keskuudessa.
Kauniin luonnon, vuoristoisten maisemien ja jylhien patikointireittien lisäksi paikallinen olutkulttuuri on iskostunut osaksi alueen imagoa. Sillä on myös arvonsa turistien houkuttelemisessa.
”Olutkulttuuri on täällä voimissaan ja edelleen kasvussa. Uusia pienpanimoita syntyy jatkuvasti ja ihmiset matkustavat tänne eri puolilta maata myös oluiden perässä. Oregonin kaljat ovat tunnettuja korkeasta laadustaan”, Randles sanoo.
Deschutes Brewery on Keski-Oregonin suurin pienpanimo.
”Pienpanimoksi olemme kookas, sillä 2014 myimme 337 000 tynnyrillistä oluitamme. Kuitenkin olemme edelleen pieni tekijä verrattuna suuriin teollisiin panimoihin”, turistioppaana panimolla toimiva Chad Wester kertoo.
Deschtutes Brewery oli hyvin pieni tekijä alalla aloittaessaan toimintansa 1988.
”Erityisesti 2000-luvulla kasvumme on ollut nopeaa. Sekä tuotannon volyymi että olutmerkkien määrä ovat moninkertaistuneet. Tämä on ollut mahdollista, kun koko ala on kasvanut hurjasti Keski-Oregonissa”, Wester toteaa.
Miten oregonilainen olut erottuu edukseen, Jason Randles?
”Oregonilaiselle oluelle on usein tyypillistä runsashumalainen, voimakaskin maku. Veden laatu alueella on erinomainen ja uskon, että sekin antaa säväyksensä aromiin.”
Pienolutpanimoille on ominaista uuden kokeileminen.
”Kehitämme jatkuvasti uusia oluita. Länsirannikollahan on vanhastaan läsnä voimakas pioneerihenki ja tietty ennakkoluulottomuus, halu tehdä asioita uudella tavalla. Siksi ei ole kovin yllättävää, että ala etenee juuri täällä”, Randles pohtii.
Jukka Koivula
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
