Maatiloille avoimet ovet
Mielestämme on tärkeää lisätä avoimuutta maaseudun tuotantosuuntia kohtaan.
Avoimuus lisäisi positiivista julkisuutta kotieläintuotantoon ja korjaisi kuluttajien vääriä mielikuvia.
Heini Hakkarainen ja Jussi Kinnunen ovat perustaneet Avoin maaseutu -nettisivuston, joka pyrkii lisäämään positiivista julkisuutta ja avoimuutta. Sivustolla on lukuisia maatiloja, jotka ovat avanneet ovensa kuluttajille näyttääkseen, mistä ja miten ruoka tulee.
Olisi myös hyvä lisätä koulujen ja maatilojen yhteistyötä, jotta maatalous tulisi jo lapsille tutuksi.
On huolestuttavaa, jos lapset eivät tunnista lehmää esimerkiksi neuvolan kuvakorteista.
Kuluttajien olisi hyvä tietää, mitä kaikkea maatalouteen ja maanviljelijän työpäivään kuuluu, jotta he ymmärtäisivät paremmin työn vaativuutta. Yleisesti saatetaan ajatella, että maanviljelijän työ on leppoisaa oleilua maalla ja että maataloustukien avulla elämä on auvoisaa.
Tämä mielikuva on kuitenkin kaukana todellisuudesta. Hyvin monelle maanviljelijälle raha on toissijainen syy maanviljelyn harjoittamiseen vaikka on kuitenkin tärkeää turvata toimeentulonsa.
Suomi on yksi pohjoisimmista maatalousalueista ja tuotantokustannukset täällä ovat korkeat. Tukia maksamalla mahdollistetaan se, että turvallisesti tuotetun, kotimaisen ruuan hinta kuluttajalle on kohtuullinen.
Mediassa julki tulleet eläinten hyvinvointia loukkaavat tapaukset ovat onneksi vain yksittäisiä tapauksia. Ne jäävät ihmisten mieleen, koska ne vetoavat tunteisiin.
Suurimmalla osalla tuottajista viljely- ja eläintenhoitotavat ovat kunnossa, mutta niitä ei tiedosteta. Avaamalla maatilojensa ovet tuottajat mahdollistavat kuluttajia saamaan todellisen kuvan maataloudesta.
Avoin maaseutu -sivusto tiloineen on tässä edelläkävijänä. Tuottajat seisovat työnsä takana.
Anni Lappalainen ja
Titta Haimivaara
agrologiopiskelijat
Kukka-Maaria Raatikainen
opettaja
Savonia-amk
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
