Yliökirjoitus: S-ryhmän halpuuttaminen murentaa ruokaturvaa
Ruoka ei ole koskaan halpaa vaikka sitä myytäisiin halvalla, Vesa Kallio muistuttaa.
Jokaisen maan on vastattava omasta, toimivasta ruokajärjestelmästään, painottaa Vesa Kallio yliökirjoituksessaan. Kuva: Kari SalonenMTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio kirjoittaa yliökirjoituksessaan halpuutuksen vaikutuksista suomalaiselle maataloustuotannolle.
"Suomen ruokaturvan heikkouksiksi Winland-hanke listaa muun muassa pohjoisen ja eristyneen sijainnin, riippuvuuden tuontipanoksista, kotimaisen ruoantuotannon kannattavuushaasteet ja arvostuksen laskun sekä liikakulutuksen ja hävikin", Kallio kirjoittaa.
Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa Winland-hankkeessa tarkastellaan Suomen energia-, ruoka- ja vesiturvallisuutta tutkimuksen ja tulevaisuusskenaarioiden avulla.
"Hankkeen tulokset vahvistavat suomalaisen elintarvikeketjun ongelmat. S-ryhmän halpuuttamiskampanja täyttää kokonaisturvallisuutta ja resilienssiä murentavat tunnusmerkit. Suomalainen kilpailulainsäädäntö mahdollistaa myös asianomaisten viranomaisten samansuuntaisen toiminnan."
Kallion mukaan halpuuttaminen on esimerkki siitä, kuinka yhteiskunnan kannalta elintärkeässä ketjussa yksi toimija optimoi tulostaan muun ketjun kustannuksella: "Kovassa kilpailutilanteessa muut kauppaketjut joutuvat seuraamaan perästä, jolloin ne ruokkivat tätä negatiivista kierrettä."
Hän viittaa myös Jyväskylän yliopiston Food System Studies -tutkimusryhmän selvitykseen. Halvempi ruoka tai ruuan halpuutus ei paranna tutkijoiden mukaan ruokaturvaa pitkällä aikavälillä kestävästi, koska alkutuottajan ja elintarvikealan pk-yritysten toimintaedellytykset saattavat heikentyä.
Ruoka ei ole koskaan halpaa, Kallio muistuttaa.
"Halvalla myytävän ruuan todelliset kustannukset maksaa ympäristö, eläimet, työntekijät, maatalousyrittäjät, elintarvikkeen jalostajat ja globaalilla tasolla erityisesti maailman köyhimmät ja heikoimmat. Halvalla myytävä ruoka on este kokonaisvaltaisen ja kestävän ruokajärjestelmän rakentamiselle", Kallio kuvailee.
"Jokaisessa maassa tulee olla oma toimiva ruokajärjestelmä. Toimivan ruokajärjestelmän perusta on kannattava maataloustuotanto ja sen päälle rakentuva systeemisesti toimiva elintarvikeketju. Meillä suomalaisillakaan ei ole oikeutta syödä toisten, meitä köyhempien pöydästä."
Koko yliökirjoitus:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
