Tuottaja haluaa myydä lähimarkkinoille
JOENSUU (MT)
”Kaikki luomuvihannekset ja -juurekset saa kyllä kaupaksi. Mutta markkinoita on joutunut etsimään myös Pohjois-Karjalan ulkopuolelta”, kertoo Ukonpellon luomutilan Mari Vänskä-Ruotsalainen Rääkkylästä.
Vänskä-Ruotsalaisen mukaan paikallisten kauppojen valikoimiin on päässyt mukavasti ja myös paikalliset ravintolat ostavat mielellään tuoreita lähivihanneksia. Mutta ammattikeittiöt eivät ole vielä juurikaan ottaneet tuotteita valikoimiin.
”Itse sain ujutettua luomukesäkurpitsaa Rääkkylän koulun ja vanhushuollon keittiöihin parhaimman sesongin aikaan sesongin mukaisen hinnoittelun ansiosta. Mieluummin sitä myy lähimarkkinoille kuin rahtaa tuotteet etelään.”
Valmiuksia tuotannon lisäämiseen maakunnan luomutiloilla olisi, kunhan markkina vain vetäisi sadon.
”Luomuporkkanahehtaarin kitkeminen vie työaikaa keskimäärin 150 tuntia, sitä ei viitsi turhan takia tehdä.”
Puhakan Juureskuorimon yrittäjän Pasi Puhakan mukaan he ovat valmiina ottamaan luomun valikoimiin. ”Vielä ei ole kuitenkaan yhdessäkään tarjouspyynnössä haluttu luomua.”
Juureskuorimon tuotevalikoima on laaja, mutta päätuote on peruna kuorittuna vakuumissa tai vesiastiassa, viipaloituna tai suikaloituna. Perunaa tehdään 1 000–3 000 kiloa päivässä.
Kuorimo sijaitsee Joensuun Enossa ja asiakkaat ovat ammattikeittiöitä Joensuusta tai Lieksasta.
Vihannekset ja juurekset ovat pääasiassa kotimaisia. Kotimaista perunaa riittää ympäri vuoden, kotimainen porkkana ja kaali loppuvat aina kesällä kesken.
Juureskuorimon tuotantokapasiteetti on lähes täydessä käytössä ja työntekijöitä on yrittäjäpariskunnan lisäksi neljä ulkopuolista. Peruna ja porkkana käsitellään tuotantolinjoilla, mutta esimerkiksi sipulit ja kaalit suikaloidaan ja pilkotaan käsin.
”Paikallisuus ja tuotteiden tuoreus ovat valttejamme.”
Kuorimoon tutustui keskiviikkona joukko tuottajia ja ammattikeittiöiden edustajia, jotka osallistuivat Pro Agrian Ekotassu-hankkeen paikallisten luomutuotteiden saatavuuden parantamista pohtineeseen työpajaan.
SARI PENTTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
