Professori: Makeutusaineet eivät eroa toisistaan
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopistosta ei tee eroa luonnollisten ja teollisten makeutusaineiden välille.
”Tehomakeuttajien, kuten stevian ja aspartaamin, vaikutukset eivät juuri eroa toisistaan. Luonnollisuus on nyt muotia, mutta on muistettava, ettei luonnollinen ja luonnoton ole sama asia kuin turvallinen ja vaarallinen.”
Fogelholm ei myöskään ryhdy saarnaamaan sokerin epäterveellisyydestä.
”Jos virvoitusjuomia juo kohtuullisesti muutaman lasin viikossa, ei ole merkitystä, millä juoma on makeutettu.”
Sen sijaan suurkuluttajia hän ohjeistaa korvaamaan sokerijuomat tehomakeutetuilla.
”Sokeroitujen limujen korvaaminen saattaa auttaa painonhallinnassa.”
Tutkimustulokset keinomakeuttajien roolista painonhallinnassa ovat ristiriitaisia. Selkeitä hyötyjä on todettu vain osassa tutkimuksista.
Fogelholm muistuttaa, että sokeri ylläpitää kylläisyyttä toisin kuin tehomakeutetut juomat. Kevytjuomien kuluttajat saattavat tankata kalorit jossain muussa muodossa.
On väitetty, että keinomakeuttajat voivat ylläpitää makeanhimoa. Tutkimukset eivät tätä kuitenkaan vahvista. Myöskään aspartaamin haitallisuudesta ei ole luotettavia tutkimustuloksia.
”Joku tutkimus liittää aspartaamin ennenaikaiseen synnytykseen ja muihin ongelmiin, mutta näytöt eivät ole kovin vahvoja. Aspartaami on vain kaksi aminohappoa, jotka hajoavat ennen imeytymistä. En ymmärrä, mihin haitallisuus voisi perustua”, Fogelholm pohtii.
KATJA LAMMINEN
Jos virvoitusjuomia juo kohtuullisesti
muutaman lasin viikossa, ei ole
merkitystä, millä juoma on makeutettu.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
