130-vuotias Altia keskittyy laajaan tuotevalikoimaan: "Viini on meille tärkeä tuoteryhmä, ja sitä tulee kaikilta mantereilta"
Hiivan valmistuksella aloittanut Altia valmistaa nykyisin satoja erilaisia alkoholijuomatuotteita.
Altian Rajamäen tehtaalla valmistuu päivittäin vajaa 300 000 litraa erilaisia juomia. Esa Åström pakkasi elokuussa pulloja laatikoihin. Kuva: Kimmo HaimiAltia ja Rajamäen tehdas juhlivat elokuun lopussa 130-vuotissyntymäpäiviään.
Yhtiö on kehittynyt vuosien saatossa hiivan valmistajasta nykyaikaiseksi alkoholijuomatehtaaksi, jossa valmistetaan yli 700:aa erilaista viinien ja väkevien alkoholijuomien tuotenimikettä.
”Tehtaan vuosituotanto on yli 60 miljoonaa litraa”, kertoo tehdaspäällikkö Janne Peltoniemi Altiasta.
Rajamäki valikoitui aikanaan tehtaan paikaksi sekä runsaan puhtaan pohjaveden että Hyvinkää–Hanko-rautatien takia.
Altian tuotannon kausiluonteisuus näkyi tehtaalla jo kesällä: ensimmäinen erä Blossan vuosikertaglögiä oli ajettu linjaston läpi.
”Vuosittain vaihtuva Blossan vuosikertaglögi on joka syksy ja joulu hittituote. Blossa on yksi Altian tärkeimmistä brändeistä. Lähes kaikki myydään joulun alla noin kahdeksassa viikossa, ja valtaosa menee Ruotsiin”, Peltoniemi kertoo.
Altia toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa mutta vie tuotteittaan noin 30 maahan. Lisäksi sillä on konjakkipullottamo ja kypsytysvarastot Ranskan Cognacissa.
”Altia ja Alko erotettiin toisistaan 1995. Nyt Altia on pörssiin listautunut yritys, joka omistaa Pohjoismaiden tunnetuimpia juomabrändejä”, Peltoniemi sanoo tyytyväisenä.
Rajamäen tehtaalla noin kaksi kolmasosaa tuotteista pakataan lasipulloihin, loput hanapakkauksiin ja kierrätysmuovipulloihin.
”Viini on meille tärkeä tuoteryhmä, ja sitä tulee Altialle kaikilta mantereilta. Teemme jokaiselle saapuvalle viinierälle laatutestin, jonka jälkeen se voidaan pullottaa ja pakata”, kertoo Altian laatu- ja laboratoriopäällikkö Hanna Jatila.
Hänen mukaansa viinin varastointiaika tehtaalla pyritään aina minimoimaan.
”Käsittelemme viinejä kuin tuoretuotteita, jotta ne säilyvät mahdollisimman laadukkaina siihen hetkeen saakka, kun kuluttaja nauttii viinin.”
Kansan keskuudessa Altia tunnetaan kuitenkin parhaiten väkevistä alkoholijuomistaan.
Jaloviina tuli myyntiin heti kieltolain päätyttyä ja Koskenkorva parikymmentä vuotta myöhemmin vuonna 1953.
”Koskenkorvan tislaamosta saamme raaka-aineen, jonka jalostamme ja pullotamme täällä Rajamäellä”, Peltoniemi kertoo.
Koskenkorvan tehdas käyttää nykyään vuodessa noin 200 miljoonaa ohraa. Viljaviinan lisäksi tehdas tuottaa tärkkelystä ja rehuraaka-ainetta.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
