Apetit tekee tulosta viljakaupalla ja pakasteilla
Elintarvikeyhtiö Apetitin uusi toimitusjohtaja Juha Vanhainen sanoo yhtiön olevan taloudellisesti vahva. Tase ja omavaraisuus ovat kunnossa. Eri toimintoja tarkasteltaessa parhaiten pärjäävät viljakauppa, kasviöljytuotteet ja pakasteet.
”Heikosti menestyneet kala- ja tuoretuoteliiketoiminnot pyritään nyt kääntämään kannattaviksi”, Vanhainen kertoo.
Metsäteollisuudesta elintarvikeyhtiön johtoon siirtynyt Vanhainen tietää, mitä käännökset vaativat.
”Minulla on kokemusta metsäteollisuuden murroksesta 7–8 viime vuodelta.”
Apetit tavoittelee toimitusjohtajan mukaan kannattavaa kasvua.
”Se on hallituksen ja omistajien linjaus.”
Työkaluja kasvun rakentamiseen ei kuitenkaan Vanhaisen mukaan ole määritetty. Oman liiketoiminnan kasvattamisen ohella yritysostoja tai yhdistymisiä ei suljeta pois, vaikka ne eivät ole ensimmäisenä työlistalla.
”Tapoja on monia, mutta yritystoiminnassa täytyy aina muistaa, että yhdistämällä hyvää ja huonoa ei lopputulos ole yleensä hyvä. Niin ei voida ratkaista kannattavuusongelmia.”
Teollisuuden tehokkuudessa on toimitusjohtajan mukaan aina parannettavaa.
”Tekeminen ei ikinä ole täydellistä.”
Yhtiön ruokaliiketoimintojen liikevaihtoennustetta jouduttiin alentamaan viime viikolla. Ruokamyynti kattaa hieman alle puolet yhtiön koko liikevaihdosta.
Kauppa ei käy odotetusti, kun yleinen taloustilanne yskähtelee.
Vanhaisen mukaan myynnin lasku näkyy päivittäistavarakaupan ohella myös suurkeittiöpuolella.
”Työpaikkaruokailijoiden määrä on laskenut ja ihmiset syövät töissä eväitä.”
Apetitin tuotteet eivät ole toimitusjohtajan mukaan päätyneet kauppojen hinnanalennuslistoille eikä sillä ole ollut vaikutusta myyntiennusteen laskemiseen.
Apetitin vilja- ja öljykasviliiketoimintaa pyörittää Avena Nordic Grain.
Sen osuus oli viime vuonna hieman yli puolet Apetitin koko 385 miljoonan euron liikevaihdosta.
”Viljakauppa käy hyvin ja on kannattavaa liiketoimintaa”, Vanhainen sanoo.
Apetit on myös Suomen suurin kasviöljyjen jalostaja. Toimitusjohtaja on tyytyväinen viranomaisten päätökseen myöntää poikkeuslupa neonikotinoidien käyttämiselle öljykasvien siementen peittauksessa.
”Nostan hattua viranomaisille. Päätös oli kansantaloudenkin kannalta merkittävä.”
Sokerin tuotantosopimuksiin saatiin pitkien neuvotteluiden jälkeen sopimus ulkopuolisen sovittelijan avulla maaliskuun alkupuolella. Juurikkaan tuottajahinta laski 25 prosenttia.
Apetit on 20 prosentin vähemmistöomistaja sokeriyhtiö Sucroksessa.
Viime viikolla Apetit ennakoi osakkuusyrityksen kuluvan vuoden olevan tappiollinen, kun sokerin maailmanmarkkinahinta on laskenut.
Vanhaisen arvioiden mukaan sokerijuurikkaan laskenut tuottajahinta kattaa laskusta kolmanneksen.
”Loppu on teollisuuden vastuulla.”
Sokerin tuotantosopimuksia tulevalle viljelykaudelle tehdään parhaillaan, mutta viljelymääristä ei vielä ole tarkempaa arviota.
”Tuottajahinta tietysti vaikuttaa viljelymääriin ja sokerin tuotannolle on oltava kannattavat edellytykset”, toimitusjohtaja sanoo.
Yhtiössä uskotaan sokerialan tilanteen paranevan jatkossa. Vanhainen ei halua edes ajatella sokerin tuotannon loppumista Suomesta.
”Sitten pitäisi todella monen asian olla monella tapaa pielessä.”
Kotimaiset raaka-aineet ovat Vanhaisen mukaan olleet Apetitin vahvuus jo Lännen Tehtaiden ajalta.
”Pellosta pöytään on ollut meillä kantava idea pitkään. Esimerkiksi Kotimainen-tuotesarjassa käytämme pelkästään suomalaisia kasviksia. Kerromme myös, mikäli tuote ei ole kotimainen.”
Kotimaisuutta voisi Vanhaisen mukaan korostaa tuotteissa enemmänkin. Kuluttajaa kuunnellaan ja päätöksiä tehdään sen mukaan.
Toimitusjohtaja puoltaa kotimaisia raaka-aineita ja tuotantoa myös kansantalouden näkökulmasta.
”Kuluttajille pitäisi saada selkeä viesti: kun suosit kotimaista, se lisää hyvinvointia Suomessa. Kaupassa kannattaa katsoa, mitä pussissa lukee.”
Tuoteturvallisuudessa Vanhainen sanoo peesaavansa Keskon pääjohtaja Mikko Helanderia.
”Suomessa myytävistä suomalaisista tuotteista tiedämme paremmin niiden turvallisuuden kuin ulkomailta tulevista tuotteista.”
JUKKA LEHTINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
