Chilin makuja Mosambikista
Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden ruokakulttuuria ei meillä juuri tunneta. Puutetta korjaa Unescon tehtävissä Mosambikissa työskentelevä Elina Penttinen tarjoilemalla makupaloja maan ruokalajeista kirjassaan Piripiri! Makuja Mosambikista.
Penttinen esittelee kirjan aluksi lyhyesti maan ruokakulttuuria ja tärkeimpiä ruuan raaka-aineita. Kirjan nimikkoaines, piripiri eli linnunsilmächili, sen sijaan esitellään vasta kirjan loppupuolella maustekastikkeiden yhteydessä.
Mosambikilaiseen keittiöön kuuluvat monipuoliset merenelävät ja kasvikset. Kotoperäiseen ruokatalouteen on vuosisatojen kuluessa tullut vaikutteita niin portugalilaisilta kuin intialaisiltakin.
Chilikin on alunperin tuontitavaraa Amerikan mantereelta.
Kirjan resepteillä pääsee tutustumaan kiinnostaviin ruokalajeihin. Tyypillistä on chilin lisäksi myös kasvien lehtien käyttö. Papuja keittelisin niiden sisältämien haitta-aineiden vuoksi mieluummin pakkausten ohjeilla kuin resepteissä mainituilla keittoajoilla.
Leivontaresepteissä törmäsin tuttuun vuosikymmenten takaa: ananaspiirakka on vanha kunnon keikauskakku.
MAIKKI KULMALA
Elina Penttinen: Piripiri! Makuja Mosambikista.
167 sivua. Schildts & Söderströms.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
