”Ruokaa tuotetaan eläimille, ei ihmisille”
”Ruuantuotannossa ei ole kyse ihmisten, vaan kotieläinten ruokkimisesta”, väittää maailmankuulu väestönkasvun ja ruuantuotannon tutkija Vaclav Smil.Kun maailmassa on seitsemän miljardia ihmistä, ihmiskunnan ruokkimiseen tarvitaan jatkuvasti lisää viljelyalaa. Tuotettu ruoka menee kuitenkin suurimmaksi osaksi kotieläinten rehuksi.
Sadan vuoden aikana kotieläinten yhteenlaskettu biomassa on yli kolminkertaistunut ja ihmisbiomassa yli nelinkertaistunut. Samassa ajassa luonnontilaisten nisäkkäiden biomassa on puoliintunut.
”Ruuantuotannossa ei ole kyse ihmisten, vaan kotieläinten ruokkimisesta”, kanadalaisen Manitoban yliopiston emeritusprofessori Vaclav Smil huomautti.
”Suurimmassa osassa maailmaa emme tarvitse mitään lisää. Meidän ei tarvitse syödä lisää lihaa.”
Smil puhui Helsingin yliopiston järjestämässä maankäytön ongelmia käsittelevässä Food, fiber or fuel? -seminaarissa keskiviikkona.
Smil kertoi, että tutkijoiden tuoreimpien arvioiden mukaan ihminen käyttää neljänneksen koko maapallon eliökehän nettotuotannosta. Vaikka arvioissa on epävarmuutta, ne antavat osviittaa siitä, miten ihminen muokkaa maapalloa.
”Kasvibiomassan korjuu ruuaksi, kuiduksi ja polttoaineeksi on suurin ihmisen aiheuttama muutos eliökehässä. Metsäkato, maaperän eroosio, monimuotoisuuden köyhtyminen ja vesien saastuminen ovat seurauksia, joiden vuoksi eliökehän hyväksikäyttöä pitää rajoittaa.”
Vaclav Smilin tutkimus löytyy tästä linkistä:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

