Lihaskandaalit satamassa Atrian laariin
KAUSTINEN (MT)
Atrian hallitusta johtava Seppo Paavola uskoo, että viimeaikaiset lihan alkuperää koskevat kohut epäsuorasti hyödyttävät Atriaa.
”Hevosenliha- ja muut väärennyshässäkät ovat johtaneet siihen, että keväästä lähtien asiakasyritysten päästä on alkanut tulla viestiä. Halutaan varmemmin tietää, mistä liha on kotoisin”, Paavola huomauttaa.
”Se on Atrian etu jatkossa. Yrityksille ei ole enää kannattavaa ostaa, mistä halvimmalla saa. Maineriski on olemassa. Esimerkiksi Pouttu joutui hevosenlihaskandaalin keskiöön. Se ei tietenkään ollut tarkoituksena, mutta tilaaja ei tiennyt, mitä liha on ja mistä se on lähtöisin.”
Nouseva lähiruokatrendi vaikuttaa selvästi, mutta vain osaan markkinoista.
”Se ei kuitenkaan ole koko totuus, markkinoilla on nykyään hyvin erilaisia kuluttajia”, Paavola katsoo.
Kulutuskäyttäytyminen pirstoutuu Suomessa sitä mukaa, kun markkinatkin monipuolistuvat. Taustalla vaikuttaa kansainvälistyminen.
”Osa miettii hyvin tarkasti, mistä ruoka on peräisin ja ostaa vain kotimaista ja lähellä tuotettua. Toiset yksinkertaisesti ostavat halvimman mahdollisen tuotteen.”
Paavola ei tyrmää ajatusta Atrian ja HK:n lihatalojen mahdollisesta yhdistymisestä jossain vaiheessa.
Hän ei kuitenkaan näe asian olevan tällä hetkellä millään lailla ajankohtainen.
”Katsoisin, että joko ollaan kokonaan yhdessä tai sitten täysin erillään. Likeinen yhteistyö johtaisi siihen, että oltaisiin äkkiä kilpailuviranomaisten hampaissa.”
”Mitään periaatteellista ei suunnallamme ole yhdistymistä vastaan, mutta ei tällaista ole ainakaan välittömästi tapahtumassa.”
Paavolan mielestä Suomen kilpailukykyä on tärvelty pitkälti aivan omatoimisesti.
”Esimerkiksi elintarviketaloudessa on keksitty valtavasti pykäliä tuotannon säätelemiseen. Säädeltäessä ei kuitenkaan aina olla ihan ymmärretty, mitä nämä pykälät tarkoittavat tuotantokustannuksissa. Jos rahaa ei saada markkinoilta takaisin, tuotanto häipyy.”
Paavolasta asiasta olisi käytävä yhteiskunnallista keskustelua.
”Miksi ollaan tehty suomesta niin kallis maa, ettei täällä kohta kannata yrittää? Mutta se on asia, joka voidaan kyllä itse muuttaa.”
JUKKA KOIVULA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
