Julkisissa ruoka-palveluissa vähän luomua
Suomessa noin viisi prosenttia julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-ainekiloista on luomua. Eniten luomusta valmistettua ruokaa tarjoillaan päiväkodeissa ja kouluissa, joissa luomua on noin seitsemän prosenttia raaka-aineista.
Vähiten tai ei lainkaan luomua saavat syödäkseen vanhustenpalvelujen asiakkaat.
Tiedot käyvät ilmi Portaat luomuun -ohjelman Taloustutkimus Oy:llä teettämästä selvityksestä. Kyselyyn vastasi 185 julkista ammattikeittiötä.
”Kyselyyn vastanneista ammattikeittiöistä noin 40 prosenttia haluaisi lisätä luomutuotteiden käyttöä. Etenkin luomuviljatuotteita, -kasviksia ja -marjoja kaivataan lisää. Luomumaitotuotteiden käyttöä haluisi lisätä noin 35 prosenttia ammattikeittiöistä”, hankepäällikkö Anu Arolaakso EkoCentriasta kertoo.
Luomun osuuden kasvattaminen julkisissa ruokapalveluissa on Suomen hallituksen asettama tavoite, joka on kirjattu luomualan kehittämissuunnitelmaan.
”Luomun käyttö julkisissa ruokapalveluissa ei lisäänny ilman poliittisia päätöksiä. Selvityksen mukaan vain 13 prosenttia kunnista on tähän mennessä tehnyt luomun lisäämistä koskevan strategisen päätöksen.”
Luomun ongelmaksi julkisissa ruokapalveluissa koetaan hinta. Toiseksi suurimpana esteenä pidetään saatavuutta.
”Tällä hetkellä ei ole riittävästi saatavilla kotimaisia luomutuotteita ja saatavuutta paikataan tuontituotteilla”, Arolaakso sanoo.
Ruotsissa poliittiset päätökset ovat lisänneet luomuruuan käyttöä julkisissa ruokapalveluissa.
Vuonna 2006 osuus oli 5 prosenttia. Ruotsin hallitus asetti silloin tavoitteen kasvattaa osuuden 25 prosenttiin vuoteen 2013 mennessä.
Osuus nousi lähes 20 prosenttiin vuoteen 2011 mennessä.
Suuri osa ruotsalaiskunnista on asettanut omat tavoitteensa luomun lisäämiselle.
TUURE KIVIRANTA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
