Väärin käytettynä säilykepurkista voi liueta ruokaan haitallisia metalleja – "pitserian asiakkailta tuli valituksia metallinmakuisesta ruuasta"
Monilla kuluttajilla on käytössään vanhoja ja kuluneita keittiövälineitä, joista voi irrota ruokaan haitta-aineita.
Säilykkeitä ei pitäisi säilyttää avatuissa säilyketölkeissä, eikä alumiinia yhdistää happamiin elintarvikkeisiin ja teräksisiin keittiövälineisiin. Kuva: Jarno MelaRaskasmetalleja voi päätyä ruokiin keittiövälineistä. Niin sanottujen kontaktimateriaalien turvallisuutta valvotaan ravintoloihin tehtävissä tarkastuksissa.
Ylitarkastaja Merja Virtanen Ruokavirastosta kertoo, että viime vuonna kontaktimateriaalien käyttöä tarkastettiin 4 276 tarjoilukohteessa. Korjattavaa havaittiin alle prosentissa kohteista.
Ravintoloille annettiin 39 kehotusta kontaktimateriaalien vaatimustenmukaiseen käyttöön. Pientä huomautettavaa materiaalien turvallisuudesta löytyi alle kahdeksassa prosentissa tarkastetuista paikoista.
Eniten huomautettavaa kertyi kertakäyttöhansikkaista. Tarjoilukohteissa ei oltu varmistettu, että hansikkaat soveltuvat kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa.
Lisäksi havaittiin, että ravintoloissa käytettiin elintarvikekäyttöön kelpaamattomia materiaaleja.
Kunnalliset valvojat tarkastavat kontaktimateriaalien käyttöä elintarvikehuoneistoissa vähintään kerran kolmessa vuodessa.
Ruokaviraston järjestämässä Raskasmetallit ja alumiini ruuassamme -tilaisuudessa keskusteltiin ravintoloiden käytännöistä.
Erään kaupungin terveystarkastaja kertoi törmänneensä pitserioissa siihen, että ananaksia säilytetään avatuissa, metallisissa säilykepurkeissa. Asiakkailta oli tullut valituksia metallinmakuisesta ruuasta. Joissain ravintoloissa ruokia saatetaan jopa lämmittää vanhoissa säilykepurkeissa.
Huoli heräsi myös ruokapalveluiden toimituksista, joissa happamia jälkiruokia ja mehuja saatetaan säilöä alumiinikantisissa pikareissa.
Virtasen mukaan kuluttajilla on usein käytössään kuluneita ja vanhoja keittiövälineitä, joista voi irrota ruokaan haitta-aineita. Kaikki materiaalit eivät myöskään sovellu käyttöön kaikenlaisten elintarvikkeiden kanssa. Varovainen on oltava erityisesti rasvaisten, lämpimien ja happamien ruokien säilytyksessä ja valmistuksessa.
Ruokapakkauksia pitäisi käyttää vain pakkausmerkinnöissä esitellyillä tavoilla.
Virtanen suosittelee käyttämään vanhoja lasi- ja keramiikka-astioita vain juhlahetkinä.
"Alumiinisia mehumaijojakin on varmaan vielä jonkin verran käytössä, mutta uskoisin, että niiden riskit useat kuluttajat jo tietävät."
Alumiiniastioita ei tulisi yhdistää erittäin suolaisiin tai happamiin elintarvikkeisiin, kuten marjoihin, eikä niiden kanssa pitäisi käyttää teräksisiä työvälineitä, koska ne irrottavat alumiinia astiasta ruokaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
