Vennan tilalla yhteistyö on selviö
Jaakko Suomisen tilalla rypsi puristetaan itse. Rouhe käytetään rehuksi, öljy menee naapurin luomukanalaan. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoVennan tila Turun Paattisilla on tehnyt yhteistyötä usean naapuritilan kanssa jo vuosia.
Jaakko ja Pirkko Suomisen luomumaitotilalla on kaksi robottia, 140 lypsävää ja 120–130 päätä nuorkarjaa. Omaa peltoa on noin 90 hehtaaria ja lisäksi vuokramaita.
Yhteistyötiloilta ostetaan valkuaiskasvipitoista seosviljaa, jolla on tärkeä rooli karjan ruokinnassa.
Kirjallisia sopimuksia ei ole, suulliset ovat riittäneet.
Seosvilja korjataan kosteana, kuljetetaan Vennan tilalle, murskataan valssimyllyllä ja säilötään ”makkaraan” eli ilmatiiviiseen muovipötköön.
Säilörehu tuotetaan pääasiassa omilla pelloilla. Etelä-Suomen kuivien kesien takia puskuriksi tarvitaan kuitenkin myös naapurien nurmia.
Säilörehu on karjan tärkein valkuaislähde. Sitä täydennetään seosviljalla.
Jos valkuaistarvetta vielä jää, se täytetään luomurypsillä, omalla ja naapureilta ostetulla. Sitä varten tilalla on oma pieni puristamo.
Öljykasvien puristuksessa syntyvä öljy menee rehuksi läheiseen luomukanalaan.
Noin puolet tilalla syntyvästä lietelannasta käytetään omilla pelloilla, toinen puoli menee yhteistyötiloille. Kun lannanlevitysalaa on paljon, joka säälle ja tilanteeseen löytyy sopiva levityspaikka.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
