Kasvinsuojeluaineiden jäämiä entistä vähemmän
Kotimaisia kasviksia voi syödä huoletta. Niistä ei ole löydetty kasvinsuojeluaineiden jäämiä. EU:n ulkopuolelta tuoduissa hedelmissä ja mausteissa jäämiä on usein. Vietnamilaisesta pippurista yli puolet on liian epäpuhdasta myyntiin. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoEuroopan elintarviketurvallisuusviraston Efsan tuore raportti vuoden 2011 elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämistä ei juuri poikkea Suomen osalta edellisvuotisesta. Suomessa kasvatettu ruoka oli EU:n puhtainta.
Ja hyvä suunta näyttää jatkuvan.
Suomen vuoden 2012 jäämäraporttia valmistellaan Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ja tilanne on pysynyt samankaltaisena vuoteen 2011 verrattuna, toteaa ylitarkastaja Tomi Kekki.
Kekin mukaan jäämätilanne on kohentunut koko Euroopassa, missä liikaa jäämiä sisältävien ja siten määräystenvastaisten elintarvikkeiden määrä on vähentynyt vuosittain.
Suomen jäämätilanne vuodelta 2011 on ollut tiedossa jo lähes vuoden, sillä Evira julkaisi kansallisen raportin viime vuoden kesäkuussa.
Kekki on silmäillyt pikaisesti uutta EU-raporttia eikä yllätyksiä ole tullut vastaan. Suomalainen ruoka pärjää puhtaudessa muille ja EU:ssa tuotetussa ruuassa on puolestaan vähemmän jäämiä kuin kolmansista maissa tuoduissa.
Ero voi johtua osin myös siitä, että eri maissa tuotetaan erilaisia tuotteita. Korkeimpia pitoisuuksia on mitattu tuotteista, joita ei kasvata Euroopassa.
Eniten jäämiä oli Vietnamista tuodussa pippurissa, joista käännytettiin liki 60 prosenttia liian korkeiden jäämiä takia. Myös vietnamilainen basilika ja Intiasta tullut okra sisälsivät usein liikaa kasvinsuojeluaineiden jäämiä.
Suomessa tutkitaan vuosittain yli 2 000 elintarviketta ja seurattavia tehoaineita on yleensä yli 300.
Yli kaksi kolmasosaa suomalaisista näytteistä oli niin puhtaita, ettei merkkiäkään jäämistä tullut esiin, kun tuoduissa elintarvikkeissa jäämättömiä oli vajaa puolet.
EU:n lainsäädäntö määrittelee turvallisiksi katsotut raja-arvot jäämille. Kolmansien maiden tuotteista 6,3 prosenttia sisälsi liikaa jäämiä, kun kotimaisissa tuotteissa todettiin yksi ylitys vuonna 2011.
Jokainen ylitys tutkitaan ja tutkittavasta erästä tehdään riskinarviointi. Tuote vedetään tarvittaessa markkinoilta.
Kekin mielestä elintarvikkeita voi turvallisesti nauttia eikä kasvinsuojeluainejäämät ole syy välttää esimerkiksi kasvisten käyttöä.
”Jos kuluttaja haluaa on tarkka, silloin kannattaa hankkia kotimaisia tai EU:ssa tuotettuja elintarvikkeita.”
Kekki arvelee, että EU:n jäämäseurannasta ovat hyötyneet myös muut. Kolmansissa maissa tiedetään, että EU seuraa elintarvikkeiden jäämiä ja asiaan suhtaudutaan vakavasti.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
