EU-kansalaiset halukkaita lisäämään ruuan tuotantoa
BRYSSEL (MT)
Yli 80 prosenttia EU-kansalaisista ajattelee, että ruuan tuotantoa unionissa pitäisi lisätä nykyisestä. Vahva tuki kansalaisten keskuudessa löytyy myös ruokaviennin kasvattamiselle.
Tulokset käyvät ilmi perjantaina julkaistusta Eurobarometri-tutkimuksesta, jossa kysyttiin EU-kansalaisten mielipiteitä ruuasta ja maataloudesta.
Kaksi kolmannesta EU-kansalaisista on huolissaan ruuan riittävyydestä maailmassa. Kuitenkin vain 40 prosenttia vastaajista pitää ruokaturvaa ongelmana EU:n sisällä.
Huoli ruuan riittävyydestä on vahvaa varsinkin Itä- ja Etelä-Euroopan maissa. Kaikkein eniten ruuantuotannon riittävyydestä ovat huolissaan kreikkalaiset, joista peräti 94 prosenttia ajattelee, ettei omassa maassa tuoteta riittävästi ruokaa.
Vähiten ruuan loppumisesta kannetaan huolta tehomaataloudestaan tunnetuissa Tanskassa ja Hollannissa.
Ruokaa ostettaessa tärkein valintaperuste on laatu. Lähes yhtä tärkeä peruste on hinta. Kolmantena tulee ruuan alkuperä. Ruuan alkuperää pidetään tärkeänä Itä- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös suomalaisista 80 prosenttia kiinnittää huomiota ruuan alkuperään.
EU-kansalaisten suhtautuminen maatalouteen on pääasiassa myönteistä. Lähes 90 prosenttia katsoo, että maataloustuotanto auttaa pitämään yllä ja kehittämään maaseutualueita. Valtaenemmistön mielestä maatalous tuottaa myös kauniita maisemia.
80 prosenttia vastaajista ajattelee maatalouden olevan hyväksi ympäristölle. Maataloustuotannon ympäristöhyötyihin uskotaan laajasti kaikkialla paitsi Tanskassa ja Hollannissa.
NIKLAS HOLMBERG
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
